Războiul din vecinătate: cronica IPN din weekend până azi, 6 iunie

Ce nostim: spargi blidele și dai vina pe altul

Rusia este direct responsabilă pentru orice deficit în comerțul internațional cu cereale, a spus Josep Borrell, șeful diplomației UE. Potrivit acestuia, Moscova, în loc să oprească agresiunea, caută în fel și chip să dea vina pe sancțiunile internaționale. El a subliniat, de asemenea, că UE va continua să sprijine Ucraina, iar Putin trebuie să oprească războiul, integritatea teritorială a Ucrainei trebuie restabilită - „acest lucru este în interesul întregii comunități internaționale”.

Și o schijă poate declanșa Butonul Apocalipsei

„Astăzi (5 iunie – n.r.), Rusia a comis un act de terorism nuclear – la ora 5.30 dimineața, o rachetă rusă de croazieră, lansată asupra Kievului, a zburat foarte jos deasupra centralei nucleare din Pivdennoukrainск”, a comunicat Energoatom. „În prezent, Rusia continuă să creeze amenințări la adresa securității nucleare a centralelor nucleare ucrainene și amenință întreaga lume cu o nouă catastrofă nucleară. Rașiștii încă nu înțeleg că nici măcar cel mai mic fragment de rachetă care poate cădea într-o unitate de putere funcțională, poate provoca o catastrofă nucleară și scurgeri de radiații”, se spune în mesaj.

Statul Major ucrainean a precizat că în această dimineață au fost trase cinci rachete de croazieră X-22 la Kiev, una a fost distrusă de unitățile de apărare aeriană, restul au lovit infrastructura. Rachetele au fost trase din Marea Caspică.

Consilierul prezidențial Mihailo Podolyak a comentat loviturile asupra Kievului: „În timp ce unii cer „să nu fie umilită Rusia”, Kremlinul recurge la noi atacuri perfide. Loviturile de astăzi au un singur scop - să ucidă mai mulți ucraineni. Fiecare astfel de act de terorism ar trebui să primească un răspuns dur din partea capitalelor europene - noi sancțiuni, mai multe arme”.

Putin promite să lovească, dacă Ucraina ...se apără

Dacă Kievul primește rachete cu rază lungă de acțiune, Rusia va trage concluzii și va folosi armele împotriva țintelor care nu au fost încă lovite, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un interviu la Rossiya 1. El a remarcat că furnizarea de sisteme americane de lansare multiplă HIMARS în Ucraina „nu schimbă nimic”.

Anterior, Vladimir Putin a afirmat că sistemele rusești de apărare aeriană „fac praf” din armamentul de care dispune Ucraina.

Itinerarul lui Lavrov, trasat de apărătorii Insulei Șerpilor

Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru au închis spațiul aerian pentru avionul șefului externelor ruse Serghei Lavrov, care urmează să viziteze Serbia săptămâna viitoare. Acest lucru a fost relatat de ziarul sârb Vecherne Novosti, cu trimitere la surse. Anterior, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că țara mizează pe vizita lui Lavrov, dar organizarea călătoriei sale se confruntă cu o serie de dificultăți. Vucic a spus că se va ocupa personal de logistica vizitei planificate a ministrului rus de externe.

Autoritățile ucrainene prevăd finanțe pentru populație

Cabinetul de Miniștri al Ucrainei va aloca 6 miliarde de dolari din asistența internațională pentru reducerea tarifelor și stăpânirea tarifelor pentru populație, cât și pentru pregătirea pentru următorului sezon de încălzire. Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament la 1 iunie. Potrivit notei explicative, 150 miliarde UAH din această sumă sunt planificate a fi utilizate pe piața gazelor naturale, avându-se în vedere, în primul rând, Naftogaz. Alte 76 de miliarde UAH sunt propuse a fi alocate pentru stingerea datoriilor, în conformitate cu legea „Cu privire la măsurile de depășire a fenomenelor de criză și asigurarea stabilității financiare pe piața gazelor naturale”, semnată în august anul trecut. În plus, se preconizează alocarea sumei suplimentare de 38,2 miliarde UAH privind subvențiile la bugetele locale pentru a compensa diferența de tarife la căldură.

Blagosloviți de patriarh, au dat foc bisericilor

Șeful administrației din Donețk, Pavel Kirilenko, a spus că ocupanții au distrus sau deteriorat cel puțin 43 de clădiri religioase din regiune, iar marea majoritate a acestora aparțineau Patriarhiei Moscovei. În așezarea Svyatogorsk, care întrunește trei monumente de arhitectură și cultură, rușii au avariat muzeul istoric și de arhitectură, au distrus templul, două schituri și două blocuri cu chelii ale Lavrei Svyatogorsk, ucigând patru călugări.

Din piese de AK-47 poți asambla doar AK-47

Jurnalistul rus de opoziție Arkadi Babcenko a acordat un interviu publicației online „GORDON”, referindu-se la viitorul pe care și-l doresc rușii: „Dacă Navalnîi va supraviețui, atunci, cel mai probabil, el va fi următorul țar al Rusiei. Dar nu se va vorbi despre întoarcerea Crimeii [Ucrainei]. Navalnîi va încerca, inițial, să construiască un fel de democrație în Rusia, cu alegeri libere. Dar pentru a le avea, va trebui să le alimentezi măreția. Oricare, chiar și cel mai opozant politician din Rusia, trebuie să le servească oamenilor măreție. Catharsisul nu s-a întâmplat, nu a avut loc denazificarea, pentru că ei încă mai visează „măreție, măreție, măreție”... Și va trebui să le servească”, este convins jurnalistul. „Dar nu exclud deloc ca atunci când praful se va așeza pe Piața Roșie, Ramzan Kadîrov va fi următorul țar al Rusiei. Atunci va veni pentru toți adevărata distracție. Totul va părea floare la ureche în comparație cu ceea ce se va întâmpla mai târziu", avertizat jurnalistul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.