Războiul din vecinătate: cronica IPN din weekend până azi, 30 mai

Nu e bine când unii sunt mai egali decât alții

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, într-o adresă video către Parlamentul Letoniei, a cerut restabilirea respectului deplin față de valorile fundamentale pe continentul european.

„Trebuie să luptăm în mod foarte clar și la toate nivelurile pentru principiul: „Fiecare popor contează, interesele niciunuia dintre popoare nu pot fi ignorate, trădate sau schimbate cu ceva”... Când acest principiu este cu adevărat respectat de toată lumea, cu putere și principal, unitatea europeană va funcționa. Și atunci Rusia nu va avea nicio șansă nici în războiul împotriva Ucrainei, nici în războiul împotriva oricărei alte țări din Europa”, a spus șeful statului.

Potrivit lui Zelenski, când se spune că Ucrainei nu trebuie să i se dea armele de care are nevoie pentru a câștiga, se subînțelege că poporul ucrainean „are mai puțină importanță decât alte popoare cărora le-au fost deja furnizate astfel de arme sau care pot dispune de ele.”

„Când ni se sugerează să dăm o parte din pământul nostru, deoarece acesta ar fi un „compromis necesar”, asta înseamnă că oamenii noștri sunt considerați mai puțin demni ca să se țină cont de interesele lor”, a menționat președintele. Se presupune că sunt necesare concesii pentru a-l „liniști” pe agresor... Atunci când Ucrainei i se cere „să mai aștepte puțin în sala de așteptare a UE” – ani sau decenii – „acest lucru subliniază doar faptul că principiul respectului pentru fiecare popor nu funcționează”, crede Zelenski.

Pușcăriași în serviciul Kremlinului

Din cei 953 de ceceni care au plecat să lupte în Ucraina în martie, cel puțin 101 au ajuns să aibă un trecut sau un prezent criminal, a raportat postul rusesc de opoziție We Can Explain. În plus, mulți voluntari din Cecenia sunt sau au fost pe listele Rosfinmonitoring ca participanți și complici ai banditului din clandestinitate.

„Uniunea Sovietică e aceeași Rusie, doar cu alt nume” (V.V.Putin, anul 2011)

Președintele rus Vladimir Putin, vrea să pună mâna pe Ucraina, Moldova, Belarus, statele baltice și mai cere ca Polonia, Cehia și Slovacia să părăsească NATO. Are nevoie de toate acestea pentru ca Rusia să-și restabilească influența în Europa pe care a avut-o URSS. Este opinia lui Yuri Felștinski, istoric american de origine rusă expusă în publicația online GORDON.

"Cred că pricepe oricine: este imposibil să te înțelegi cu regimul Putin. Așa cum a fost imposibil să se înțeleagă ceva cu Hitler după 1 septembrie 1939. Timpul negocierilor și discuțiilor a trecut deja. Și nu pentru că Occidentul, NATO vrea să vorbească cu Putin, dar pentru că nu este nimic de discutat”, a spus el.

Potrivit lui Felștinski, Putin cere să-i dea toată Europa de Est până la granița cu Germania. „Pe lângă Ucraina, vrea să ia ce-i „al lui”, ceea ce constituia Uniunea Sovietică și făcea parte din zona de influență sovietică la nivelul Pactului de la Varșovia... Putin vrea să ia Ucraina, Moldova, Belarus, pe care a și cucerit-o deja, toate cele trei republici baltice, iar apoi vrea ca Polonia, Cehia și Slovacia să părăsească NATO. Iar Federația Rusă să-și restabilească influența în Europa pe care a avut-o Uniunea Sovietică", crede istoricul.

Așa să-i ajute Dumnezeu

Severodonețkul e sub steag ucrainean, trupele ruse nu au avansat mai departe decât hotelul Mir și suferă pierderi semnificative, a declarat Serhii Gaidai, șeful administrației din Lugansk. Între timp, Kadîrov susține că Severodonețk a fost „eliberat” și se află sub controlul complet al trupelor Federației Ruse și al „LPR”.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că după încheierea bătăliei pentru Severodonețk, indiferent de rezultatul acesteia, Forțele Armate ale Ucrainei vor putea relua contraofensiva la nivel operațional. Rușii au suferit pierderi foarte mari în zona Severodonețk. Moscova nu va putea restabili forța de luptă, chiar dacă vor captura Severdonețkul pentru că irosește puterile pentru a cuceri orașul, potrivit ISW.

Institutul constată, de asemenea, o scădere a profesionalismului ofițerilor și a moralului armatei ruse.

Lituanienii nu au de gând să se apere cu ciomege rupte din gard

Ukrainskaya pravda scrie că ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a numit măsurile care vor ajuta la o mai bună pregătire pentru apărarea țării. În primul rând, o creștere a cheltuielilor pentru apărare. Din 2014, Lituania a înregistrat progrese semnificative în finanțarea apărării, bugetul apărării ridicându-se la 2% din PIB. Anul acesta, cheltuielile pentru apărare au crescut la 2,5% din PIB.

Rușii îi torturează pe prizonierii ucraineni

Soldații ucraineni eliberați din captivitatea rusă, dintre care majoritatea au fost capturați lângă Mariupol, au spus că mai întâi au fost ținuți în subsoluri și anexe, apoi au fost transferați la Donețk, după aceea - în centrele de detenție preventivă din Taganrog și Voronej, a spus Ombudsmanul ucrainean Lyudmila Denisova.

În captivitate, militarii ucraineni au fost torturați - amenințați cu moartea, bătuți și umiliți, în timp ce tortura a fost aplicată cu o cruzime deosebită ofițerilor și luptătorilor din formațiunea Azov. Le-au injectat o substanță necunoscută, după care își pierdeau cunoștința și memoria. Invadatorii i-au forțat pe soldații ucraineni să învețe poezia „Iertați-ne, dragi ruși”, imnul Federației Ruse, istoria creării stemei și drapelului Federației Ruse.

Armata rusă e puternică cu cei slabi

Numărul victimelor în rândul civililor din Ucraina este de zece ori mai mare decât pierderile militare, a spus prim-ministrul Denis Shmîgal: „Acest lucru dovedește că armata rusă și Rusia luptă cu populația civilă din Ucraina și nu cu forțele noastre armate ”.

Invazia rusă este cauza tuturor relelor, nu altceva

Putin, într-o conversație telefonică cu Macron și Scholz, a reiterat că Rusia ar fi gata să „faciliteze găsirea soluțiilor” pentru exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre, a informat serviciul de presă de la Kremlin. „Reducerea tensiunii” pe piața mondială de alimente, potrivit șefului Kremlinului, va permite și creșterea ofertei de îngrășăminte și produse agricole rusești, „ceea ce, desigur, va necesita eliminarea sancțiunilor”.

Sancțiunile anti-ruse nu au nimic cu criza alimentară globală, a spus șeful externelor ucrainene Dmitri Kuleba: „Armata rusă, care blochează fizic 22 de milioane de tone de exporturi de alimente ucrainene către porturile noastre maritime este singura cauză a penuriei de alimente, creșterea prețurilor și riscul foametei.”

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.