Războiul din vecinătate: cronica IPN din week-end până azi, 1 august


Posibil, explozia trebuia să șteargă urmele omuciderii

Ministerul rus al Apărării
a publicat numele a 73 de soldați ucraineni uciși la Olenovka. Unitatea ucraineană de Coordonare a tratamentului prizonierilor de război a cerut autorităților ruse să furnizeze imediat liste cu apărătorii ucraineni morți și răniți ca urmare a atacului terorist la Olenovka, regiunea Donețk.
 
Comitetul Internațional al Crucii Roșii a propus asistență în evacuarea răniților din Olenovka: „Prioritatea noastră este să ne asigurăm că răniții primesc un tratament salvator și că trupurile morților sunt tratate cu demnitate. Am solicitat acces pentru a stabili starea de sănătate și starea tuturor celor care se aflau la fața locului în timpul atacurilor”.

ONU este gata să trimită experți care să investigheze moartea prizonierilor de război ucraineni la Olenovka. Farhan Haq, purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general al organizației, a declarat: „În legătură cu recenta tragedie din colonia Olenovka, suntem gata să trimitem un grup de experți capabil să efectueze o anchetă cu permisiunea părților”.

Josep Borrell, șeful externelor UE, a condamnat uciderea prizonierilor de război ucraineni la Olenovka: „Uniunea Europeană condamnă hotărât  atrocitățile comise de forțele armate ruse și de împuterniciții acestora. Aceste acte inumane, barbare sunt încălcări grave ale Convențiilor de la Geneva și ale Protocolului adițional al acestora și sunt crime război”.

Regimentul Azov a publicat declarația oficială a comandantului Nikita Nadtochia cu privire la Olenovka: „Noi considerăm întâmplarea de la Olenovka un act de execuție publică. Rusia a comis-o din impunitate. Sunt obișnuiți să nu-i aducă nimeni la răspundere, chiar și pentru încălcarea deschisă a legilor și obiceiurilor războiului.

Prin urmare, noi, Azov, și Ucraina ca stat, și întreaga lume civilizată, vom răspunde dureros pentru ca Rusia să-și dea seama o dată și pentru totdeauna. Deja lucrăm să aflăm numele autorilor și organizatorilor execuției, avem deja informații preliminare”.

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a scris pe Twitter că luptătorii Azov „merită să fie executați, dar nu prin împușcare, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldați adevărați și merită o moarte umilitoare”. Sursele ucrainene scriu că „diplomații” ruși au atașat un videoclip la tweet-ul lor, în care un cuplu presupus căsătorit din Mariupol povestește cum au „tras asupra lor forțele de gherilă din Azovstal”.

Andrii Ermak, șeful administrației președintelui Ucrainei, a comentat mesajul ambasadei Rusiei în Marea Britanie: „Rusia este o țară teroristă. În secolul 21, doar sălbaticii și teroriștii pot spune la nivel diplomatic că oamenii merită să fie spânzurați. Federația Rusă este un stat sponsor al terorismului. De ce dovezi mai e nevoie?”

Comunitatea internațională de informații InformNapalm, după ce a analizat atacul asupra prizonierilor, a ajuns la concluzia că nu a fost un atac cu „MLRS” precum HIMARS sau oricare altul. Potrivit experților, ca urmare a „lovirii cu rachete”, nicio cărămidă nu a fost „săltată”, paturile nu s-au mișcat niciun centimetru și așa mai departe.

Anchetatorii cred că a fost o bombă termobarică, adică pur și simplu au tras în clădire de la ferestre, blocând toate ieșirile.

Imaginile realizate din satelitul Maxar par să arate urme de morminte săpate, au declarat analistul Oliver Alexander și fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins. Potrivit lui Higgins, mișcarea solului pe teritoriul coloniei a avut loc în regiunea 18-21 iulie, adică cu mai mult de o săptămână înainte de moartea prizonierilor de război ucraineni. În baza acestor date, Alexander concluzionează că militarii ar fi putut fi uciși mai devreme decât se raportează în „DNR”.

Cu trupele împotmolite în Ucraina, vrea toată lumea

Putin a aprobat doctrina maritimă a Federației Ruse, potrivit căreia principala amenințare la adresa securității naționale a Rusiei în Oceanul Mondial a fost declarat „cursul SUA spre dominație și creșterea activității NATO”. Prioritățile din secțiunea „interese naționale” includ dezvoltarea zonei arctice și a Rutei Mării Nordului, precum și dreptul de a pune cabluri și conducte submarine și de a oferi oportunități pentru construcția de portavioane.

Din Canada se văd bine boroboațele rușilor în Ucraina

Serviciile de informații ale Forțelor canadiene notează că Rusia și-a desfășurat aproape toate capacitățile împotriva Ucrainei, dar s-a confruntat cu pierderi atât de mari în majoritatea unităților armatei sale, încât încearcă să găsească chiar și recruți neantrenați pentru a reumple unitățile.

În prezent, forțele ruse staționate în Ucraina sunt insuficiente pentru a atinge obiectivul declarat de schimbare a guvernului la Kiev, iar Moscova va încerca în continuare să facă progrese tactice, chiar și modeste, pe fronturile de est și de sud, potrivit informațiilor canadiene.

Cică, bat nereușit în hidrocentrală, dar ard depozite rusești de muniții

„Autoritățile” din Nova Kakhovka ocupată au spus că în miezul nopții trecute trupele ucrainene au lovit, presupus cu HIMARS, hidrocentrala Kahovka și că  toate rachetele au fost interceptate de apărarea aeriană.

Între timp, publicul local transmite un videoclip al incendiului și raportează că un  depozit de muniții este în flăcări.

„Russians”, încă o dată după 1985

Interpretul american Sting, care dezaproba cu „Russians” încă în 1985 ce se întâmpla în imperiul sovietic, și-a întrerupt concertul de pe Stadionul Național din Varșovia pentru a denunța invazia rusă din Ucraina. Mesajul transmis fanilor lui Sting este că democrația este „în pericol grav de a se pierde, dacă nu o apărăm”.

„Alternativa la democrație este o închisoare, o închisoare a minții. Alternativa la democrație este violența, opresiunea, închisoarea și tăcerea", a spus Sting.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.