Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 9 iulie

Victoria va fi de partea noastră, spun ucrainenii și tot Occidentul

Cu hărțile pe față. Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a numit trei posibile scenarii a încheierii războiului cu Rusia: Primul ține de „bunavoința” rușilor, ca și atunci când au fugit din regiunile Kiev, Cernihiv, Sumi și Insula Șerpilor: „Cred că lucrurile vor merge în lanț. Mai întâi vom cuceri pozițiile dinainte de 24 februarie a acestui an, apoi se va vorbi despre statutul Donețkului, Luganskului și Crimeei ocupate anterior, dar la un loc cu partenerii noștri puternici".

A doua opțiune este „să măcinam Forțele Armate ale Federației Ruse, pentru că acesta este într-adevăr un război al resurselor împotriva resurselor. Ei sunt mai numeroși, teritoriu mai mare, mai multe tancuri, avioane etc., dar totul este depășit, totul este învechit și se țin de principiul unei mașini de tocat carne”. Acest scenariu, potrivit ministrului, nu va fi rapid: „Va dura până la sfârșitul acestui an, dar poate lua și din începutul noului an”.
 
Al treilea scenariu este cel mai dramatic pentru Moscova, el admite destrămarea Federației Ruse în mai multe subiecte diferite: „Cu siguranță vom vedea asta în timpul vieții noastre, dar aceasta este o poveste mai lungă”.

Reznikov a subliniat că nu va exista, cu siguranță, Minsk-3, precum și niciun act de capitulare: „Nimeni nu va negocia cu pistolul la tâmplă”.

Ucraina devine un membru-de facto al NATO, a spus Reznikov la conferința Forbes Ucraina: „Ucraina nu este încă considerată de țările NATO drept membru cu drepturi depline, pentru că ar trebui să existe un consens între țările NATO. Dar noi, în esență, suntem deja membri de facto al Alianței, pentru că suntem pe flancul estic, ni se oferă echipamente NATO, am însușit deja peste 30 de standarde NATO etc.”

Potrivit ministrului, singurul lucru care îi îngrijorează pe partenerii Ucrainei este paragraful 5, pe care foarte mult n-ar dori să-l aplice cu Ucraina membră a Alianței: „Dar vă spun serios că partenerii noștri din țările baltice și din Polonia simt deja imperfecțiunea paragrafului 5 din acordul NATO”.

Printre primele 20 de economii, Rusia deloc nu e prima

În urma întâlnirii de două zile la Bali, miniștrii de externe ai țărilor G20 nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la situația din Ucraina, relatează Associated Press. Spre deosebire de summit-urile trecute, nu s-au făcut fotografii de grup, nici redactat un comunicat final, iar dezacordurile păreau a fi unul peste altul, în special între Rusia și participanții occidentali la întâlnire, notează agenția. Consensul s-a îndepărtat pe măsură ce disensiunea Est-Vest s-a adâncit, cu China și Rusia, de o parte, și Europa și SUA, pe de altă parte.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu a participat la cea mai mare parte a sesiunii din după-amiaza de ieri a reuniunii, a înștiințat Jozep Borrell, șeful diplomației europene. The Guardian scrie că Borrell a descris comportamentul lui Lavrov drept lipsit de respect - ministrul rus a părăsit evenimentul, spunând că invazia rusă a Ucrainei nu este cauza crizei alimentare globale și că sancțiunile care vizează izolarea Federației Ruse echivalează cu o declarație de război.

Rusia vrea să cucerească și să supună Ucraina

Rusia nu renunță la planurile sale de a ocupa întreaga Ucraină, a spus președintele Volodymyr Zelenski într-un interviu pentru CNN. Potrivit acestuia, planurile rușilor sunt neschimbate de mulți ani: „Mai întâi, presiune politică, apoi a urmat Crimeea, apoi Donbasul, iar acum - o invazie la scară largă. Planurile Rusiei includ atât o schimbare a conducerii politice, cât și ocupația întregii țări – suntem absolut siguri de asta”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmiri Peskov a interpretat cuvintele lui Putin că „Rusia nu a început încă nimic serios” în Ucraina: „Șeful statului a avut în vedere acele declarații care se aud din țările occidentale, de la Kiev, că Kievul se va mișca pe câmpul de luptă până la victorie. În acest mod Putin a reamintit că potențialele sunt complet incomensurabile. Potențialul Rusiei este atât de mare în acest sens încât doar o parte nesemnificativă din el este utilizat acum în derularea operațiunii militare speciale”.

Nu toți rușii salută războiul

În Rusia a fost emis primul verdict în cazul „falsurilor” privind Forțele Armate ale Rusiei. Instanța l-a condamnat pe deputatul municipal Aleksey Gorinov la șapte ani de colonie pentru că a criticat armata rusă și a sugerat un minut de reculegere în memoria cetățenilor căzuți ai Ucrainei. Chiar înainte de citirea sentinței, Gorinov a fost aplaudat de cei prezenți în sală. Executorii judecătorești au fost siliți să scoată din sală publicul, lăsând doar presa.

Din Răsărit, lumina soarelui. Din Occident  - gazele naturale

Premierul român Nicolae Ciucă, aflat în Republica Elenă cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia - Bulgaria în valoare de 220 de milioane de euro, prin care va fi pompat gaz azerbaigian, a declarat că acest interconector va asigura aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât și a României. „Și, desigur, noi putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noștri estici, Ucraina și Republica Moldova", a spus prim-ministrul. Capacitatea inițială a gazoductului este de 3 miliarde de metri cubi pe an, dar poate fi crescut la 5 miliarde.

România va avea un rol cheie în reconstrucția Ucrainei, având în vedere poziția strategică, iar țara noastră trebuie să arate Europei că este pregătită pentru asta, a afirmat vineri ministrul român al economiei, Florin Spătaru, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din București al German Marshall Fund of the US.

Pe de altă parte, el a subliniat că reconstrucția Ucrainei a început deja în prima zi a războiului. „De ce? Pentru că au fost mii, milioane de refugiați care au părăsit Ucraina”, România fiind printre țările care „au oferit sprijin din prima zi, sprijin care a fost ajutor umanitar, în primul rând”, a subliniat Spătaru.

La ce bun vizele, dacă au tancuri?

Rușii nu călătoresc legal în Ucraina, a spus șeful externelor de la Kiev Dmitri Kuleba într-o emisiune televizată. Potrivit acestuia, pe parcursul unei  săptămâni de când se aplică regimul de vize cu Federația Rusă, niciun cetățean rus nu a solicitat viză ucraineană, iar apelurile telefonice către Ministerul de Externe, care au fost peste o sută, nu au fost urmate de completarea formelor respective: „Aceasta demonstrează la ce nivel au ajuns nu relațiile între statele, ci între popoarele noastre agresiunea lui Putin și, de fapt, atitudinea rușilor față de noi”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.