Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 10 august

Plajele din Crimeea, în criză, din cauza fumatului nepermis pe aerodrom

În după-amiaza zilei de 9 august, pe aerodromul Novofedorovka/Saki din Crimeea ocupată au avut loc o serie de explozii. Ministerul Apărării al Federației Ruse a spus despre detonarea muniției, dar ucrainenii încep deja să se bucure de lovitura adusă invadatorilor din Crimeea.

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că „nu poate stabili cauza incendiului” de la aerodromul Saki, „totuși, amintește încă o dată de regulile de siguranță la incendiu și de interzicerea fumatului în locuri nepermise”.

„Doar încălcarea cerințelor de siguranță la incendiu” este principalul motiv al „stării de urgență” pe aerodromul Saki, relatează presa rusă, citând o sursă din Ministerul rus al Apărării. Potrivit acestuia, „nu există semne, dovezi de influență deliberată asupra muniției de pe aerodromul Novofedorovka/Saki”.

Oleksiy Melnik, co-director pentru politicii externe și programe internaționale de la Centrul Razumkov, consideră că exploziile de la Novofedorovka sunt rezultatul unui atac din partea Ucrainei. „Cred că aceasta este o mișcare foarte simbolică. Este evident că decizia a fost luată nu numai la nivel militar, ci și de conducerea militaro-politică a Ucrainei. Și, prin urmare, în opinia mea, acest atac asupra țintelor militare din Novofedorovka, Crimeea poate fi pus în mod evident la același nivel cu scufundarea crucișatorului Moskva. Acestea sunt momente importante ale războiului, care pot fi considerate ca o acțiune militară de ordin tactic care poate avea un efect strategic asupra cursului războiului”, crede Melnik.

Acesta este cel mai puternic atac asupra peninsulei de la începutul războiului. Anterior, Forțele Armate ale Ucrainei au efectuat primul atac cu succes asupra Sevastopolului, lovind sediul forțelor navale. În consecință, au fost anulate toate festivitățile consacrate zilei marinei ruse.

Mass-media și animatorii locali ai spațiului virtual scriu despre cozile la ieșirile din Crimeea. Turiștii de pe coasta de est a peninsulei pleacă în masă. Potrivit martorilor oculari, ambuteiajul începe „cu mult înaintea podului din Crimeea” și se mișcă foarte încet.

În spatele exploziilor de la aerodromul Saki se află Forțele armate ucrainene, scrie The New York Times, citând un oficial al Ministerului ucrainean al Apărării: „A fost o bază aeriană de unde decolau în mod regulat avioane pentru a ataca forțele noastre în teatrul sudic de operațiuni”. Oficialul, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a refuzat să numească arma folosită, dar a asigurat că este vorba despre o aplicație ucraineană.

Centrala din Zaporoje, pe cale de a deveni rusească

Rusia a început să implementeze un plan de conectare a Centralei electrice nucleare Zaporojie la sistemul energetic rus și deconectare de la cel ucrainean, a declarat președintele Energoatom Petr Kotin: „Personalul Rosatom a transmis un program special de reconectare centralei la rețeaua Crimeii. Condiția prealabilă pentru acest program este eliminarea liniilor de comunicație a centralei cu sistemul energetic ucrainean”. Kotin a adăugat că, după trecerea pe frecvența rusă, nu va mai fi posibilă conectarea centralei electrice la sistemul energetic ucrainean.

Să-și facă acasă „all inclusiv”!

Premierul finlandez Sanna Marin a susținut ideea omologului ei din Estonia de a înceta eliberarea vizelor turistice pentru ruși în Europa: „Nu este corect ca, în timp ce Rusia duce un război agresiv și brutal în Europa, rușii pot trăi ca și cum nimic nu se întâmplă și călătoresc în Europa ca turiști”.

Codul vizelor UE nu prevede suspendarea sau încetarea eliberării vizelor de scurtă ședere, a declarat reprezentantul oficial al Comisiei Europene, Arianna Podesta, ca răspuns la apelurile de a înceta eliberarea vizelor către ruși: „am adoptat deja șapte blocuri de sancțiuni împotriva Rusiei și suntem gata să examinăm noi sancțiuni. Cu toate acestea, problema vizelor este de competența țărilor UE și nu comentăm propunerile individuale și sancțiunile viitoare până când acestea nu sunt adoptate.”

Dezinformarea rusă în spațiul virtual

Rusia a găsit noi modalități de a-și răspândi dezinformarea după ce UE a blocat Russia Today și Sputnik, scrie Associated Press.

Astfel, în ultimele luni, numărul site-urilor cu conținut propagandistic a crescut dramatic. Unele site-uri au fost revitalizate, anumite funcții de propagandă au fost transferate diplomaților Federației Ruse.

Firma de cercetare și monitorizare a dezinformării NewsGuard din New York a descoperit 250 de site-uri web care răspândesc în mod activ dezinformarea rusă despre război. În ultimele luni, numărul lor s-a înzecit. Unele resurse se prezintă ca centre de analiză sau instituții de știri independente. Aproximativ jumătate dintre ei distribuie mesaje în engleză, restul în franceză, germană sau italiană.

Puterea cuvântului, aliniată armei de foc

Consilierul administrației prezidențiale ucrainene Mihail Podoliak a declarat într-un interviu acordat BBC-Ucraina că relatările despre contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei asupra Hersonului, în special cele prezentate de alt consilier prezidențial, Alexei Arestovici, fac parte din „operațiunea informativ-psihologică” (OIP): „A fost un episod al acestei operațiuni? Desigur, astăzi toate comentariile publice sunt parte a OIP. Trebuie să demoralizăm armata rusă. Ei trebuie să înțeleagă că întotdeauna va exista un teritoriu de foc, că vor fi arși aici. Iată esența”.

În același timp, consilierul a adăugat că „evenimentele cu podul Antonovski arată că „pentru noi este fundamental să eliberăm Hersonul” și, prin urmare, „armata noastră întreprinde deja anumite acțiuni în acest sens”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.