Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 6 august

Temperaturi extreme, afară și în război

Războiul din Ucraina se situează pe un punct de suspans. Estimările serviciilor de informații americane și occidentale sugerează probabilitatea că în următoarele săptămâni sau luni ar putea fi decisive pentru Ucraina.

Potrivit NYT, cele două motive principale care încetinesc deja atacurile rusești și oferă ucrainenilor șanse mai mari de succes în operațiunile de contraofensivă sunt „probleme critice cu personalul și echipamente” în armata de ocupație.

Acum, săptămânile sau lunile ce vin vor fi de o importanță capitală pentru Ucraina, scrie publicația, citând estimări ale serviciilor de informații occidentale. În același timp, oficialitățile de la Kiev sunt conștiente de faptul că Forțele Armate ale Ucrainei au la dispoziție un timp foarte limitat pentru a profita de actualele slăbiciuni evidente ale Rusiei, au declarat pentru publicație surse britanice, care sunt în legătură cu oficiali ucraineni.

Ucraina și Rusia se pregătesc pentru o fază extrem de activă a ostilităților în sud, a declarat Natalia Gumeniuk, șefa Centrului de Coordonare Comun de Presă al Forțelor de Apărare din Sud: „Forțele ruse sunt în curs de desfășurare, s-au format în direcția Krivoi Rog și se fac încercări de a aduce rezerve”. Potrivit acesteia, se impune, printre altele, evacuarea populației.

Proprietăți rusești, confiscate în folosul Ucrainei
 
Vineri, 5 august, guvernul Ucrainei a aprobat un proiect de decret prezidențial privind confiscarea a 903 obiecte care aparțin Federației Ruse. Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul Denis Șmîhal.

„A fost constituită lista de obiecte: acestea sunt sute de clădiri, drepturi corporative, terenuri și active financiare. Toate proprietățile sunt împărțite în trei categorii: prima este proprietatea care aparține statului rus, a doua sunt bunurile care aparțin cetăţenilor şi companiilor sancţionate din Rusia, a treia - acestea sunt activele băncilor ruse”, a spus premierul.

Șmîhal a menționat că Ucraina a lansat confiscarea proprietăților rusești, iar țările occidentale ar trebui să urmeze acest exemplu.

Parcă, ar propune fifty-fifty. Dar cu nebunii se cer garanții

Pentru a debloca exportul metalului ucrainean pe mare, Rusia cere ridicarea sancțiunilor împotriva produselor metalurgiei lor. Rusia este de acord să extindă clauzele „coridorului cerealelor” pentru exportul de metale din Ucraina în schimbul ridicării sancțiunilor occidentale. Acest lucru a fost anunțat vineri, 5 august, de către secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

Anterior, Ministerul Economiei al Ucrainei a raportat că „acordul de cereale” ar putea fi extins pentru a include metalele ucrainene.

Chinezii înțeleg ucraineana mult mai prost decât rusa?

Președintele ucrainean a solicitat o discuție cu liderul chinez pentru a discuta despre război. Ministerul chinez de Externe nu a dat un răspuns direct, scrie people.cn.

„Ați putea confirma că există planuri de organizare a acestei conversații?” - a întrebat diplomatul ucrainean, urmând răspunsul că: „China menține legături strânse cu Ucraina și cu alte părți implicate în criza ucraineană”.

Anterior, Zelensky a spus că Ucraina caută oportunități de dialog direct cu președintele chinez Xi Jinping pentru a pune capăt războiului. De asemenea, Zelensky a cerut Chinei să se opună Rusiei împreună cu „singura lume”, (în contextul că Țara de Mijloc este adepta conceptului de lume multipolară, promovat de Rusia).

În altă ordine de idei, Ministerul de Externe al Chinei a lansat mesajul către țările lumii să încheie un acord general că nu vor utiliza primele armele nucleare.

Bătălia decisivă se va da la Herson și Zaporojie

Scopul tuturor ofensivelor rusești în direcțiile Donețk și Lugansk este de a impune Ucrainei să aducă încolo trupele de pe direcția pericolului real, unde este planificată o ofensivă de amploare – Herson și Zaporojie. Despre aceasta a declarat de Aleksei Arestovici, consilier în administrația președintelui ucrainean. Potrivit lui Arestovici, evenimentele active vor începe în aproximativ o săptămână în direcțiile Herson și Zaporojie.

Președintele Volodymyr Zelenski a semnat o serie de legi importante.

El a promovat garanții suplimentare de protecție lucrătorilor din mass-media care lucrează în zonele ostilităților - în vederea întăririi protecției jurnaliștilor; privind asigurarea drepturilor și libertăților persoanelor strămutate în interior - bariere birocratice care limitează asistența acordată persoanelor sunt eliminate; privind protecția populației civile în caz de urgență și ostilități; o lege care creează condiții pentru modernizarea termică cuprinzătoare a clădirilor și simplifică procesul de refacere a sectorului locativ deteriorat de ocupanți.

Nu văd! Nu aud! Nu vorbesc! – legea omului din teritoriile ocupate

Meduza.info, o sursă rusească interzisă în Rusia, a comunicat că în iulie s-a făcut un sondaj sociologic închis în teritoriile ocupate din regiunile Zaporojie și Herson, pentru a stabili dacă localnicii doresc să fie incorporați în Rusia.

Conform Meduzei, doi interlocutori apropiați administrației Putin au spus că, potrivit rezultatelor sondajului, aproximativ 30% s-au declarat în favoarea aderării la Federația Rusă, iar același număr în favoarea păstrării regiunilor în cadrul Ucrainei. Restul - „greu de răspuns”.

Nu există date sociologice sigure cu privire la această problemă, dar Kremlinul este sigur că, în ciuda nivelului scăzut de sprijin, „referendumurile se vor desfășura așa cum trebuie”, scrie Meduza.
 

Perspectivele unui ucigaș de a deveni „erou” sunt mari

Compania de mercenariat „Wagner” a recrutat cel puțin 1.500 de deținuți pentru a-i băga în războiul împotriva Ucrainei. După cum a aflat publicația „Верстка”, interesul  „angajatorilor” se manifestă îndeosebi pentru criminalii condamnați pentru crimă și jaf.

Persoanele selectate sunt duse într-o colonie din Rostov-pe-Don, unde pentru ei se organizează un cantonament. Potrivit jurnaliștilor, primul grup de delicvenți a mers în zona de război pe 20 iulie.

Ucrainenii nu acceptă (i[?]) moralitatea Amnesty Internațional

Kuleba a comentat (vezi IPN ) cuvintele secretarului general al Amnesty International, Agnes Kallamar, că raportul lor pe rețelele de socializare este „atacat” de roboții și trolii ruși și ucraineni: „Se pare că secretarul general al Amnesty International mă numește „bot” și „trol”, dar asta nu mă va împiedica să spun că raportul ei denaturează realitatea, atrage o falsă egalitate morală între agresor și victimă și contribuie la eforturile de dezinformare ale Rusiei. Aceasta este o „neutralitate” falsă și nu un adevăr."

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.