Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 4 august

Lista statelor care sponsorizează terorismul ar putea include încă un stat

Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite intenționează să voteze un proiect de lege care să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului, scrie TCN.ua. Dacă va fi adoptată, se va considera că Federația Rusă a susținut în mod repetat acte de terorism în întreaga lume, se arată în textul respectiv.

Camera Superioară a Congresului, Senatul, votase anterior pentru o astfel de decizie, care conținea un apel către Departamentul de Stat să ia o decizie adecvată și să includă Rusia pe lista statelor care finanțează atacuri teroriste nu numai în Ucraina, ci și în Georgia, Cecenia și Siria.

Cu toate acestea, secretarul de stat Antony Blinken rezistă apelurilor de a recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului, scrie New York Times. Potrivit publicației, administrația președintelui american Joe Biden este „prudentă” în ceea ce privește declararea Rusiei sponsor al terorismului, în ciuda apelurilor „persistente” din partea Congresului și a Ucrainei.

Blinken rezistă acestei presiuni, deoarece recunoașterea țării ca sponsor al terorismului presupune sancțiuni foarte dure, care ar putea aduce prejudicii aliaților SUA care au afaceri cu Rusia și ar putea, de asemenea, distruge rămășițele diplomației dintre Washington și Moscova.

Cu toate acestea, dacă proiectul de lege va fi adoptat, participarea Departamentului de Stat nu va mai fi necesară - administrația Biden va fi obligată să recunoască Rusia ca sponsor al terorismului.

Problema este „cunoscută și clară”, ca și prietenia ruso-ucraineană

Rusia nu are scenarii de utilizare a armelor nucleare în Ucraina, a declarat, la ONU, Alexandr Trofimov, reprezentantul delegației ruse pentru neproliferarea armelor nucleare.

Potrivit acestuia, doctrina rusă cu privire la această problemă este „cunoscută și extrem de clară”. Moscova admite folosirea armelor nucleare doar ca răspuns la o lovitură nucleară sau la o agresiune cu arme convenționale, „când însăși existența Rusiei este pusă în pericol”.

Milioanele de patrioți ai Ucrainei de pe nemărginitele întinderi ale Rusiei

O rețea puternică de agenți ai Ucrainei lucrează în Rusia, a declarat Vadim Skibițki, reprezentantul serviciului de recunoaștere al armatei ucrainene. Potrivit acestuia, mulți ucraineni au reușit să facă o carieră serioasă în serviciul public pe parcursul vieții lor în Federația Rusă. Circumstanțele permit să se lucreze „foarte ușor” cu inamicul, spionii fiind puși pe rol încă din 2015. Skibițki a menționat că anume agenții au furnizat Kievul informația că se pregătește un atac la scară largă asupra Ucrainei.

Pentagonul numără și socotește altfel decât Șoigu

Pentagonul a contrazis declarațiile ministrului rus al apărării Serghei Șoigu despre distrugerea a șase instalații HIMARS în Ucraina. „Suntem la curent cu aceste ultime declarații ale ministrului Șoigu. Sunt din nou, în mod clar, false...

Ucrainenii folosesc cu o acuratețe și o eficiență uimitoare fiecare dintre sistemele de rachete de precizie, pe deplin contabilizate, pe care le-au furnizat Statele Unite, aliații și partenerii noștri, pentru a se apăra de invazia criminal de brutală a Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Todd Bressale (citat de Reuters).

Anterior, Serghei Șoigu declarase că trupele ruse au distrus 33 de obuziere americane M777, cinci lansatoare Harpoon, precum și șase lansatoare și 200 de rachete HIMARS MLRS.

Avantajul rusesc încă nu e înfrânt

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a recunoscut într-un mesaj video că Ucraina încă nu poate sparge complet avantajul armatei ruse în artilerie și forță vie: „Și acest lucru se resimte foarte mult în confruntări, în special în Donbas - Peski, Avdiivka și alte direcții. Acolo este iadul. De nedescris cu cuvinte... Și fiecare ucrainean ar trebui să fie mereu recunoscător soldaților noștri care apără pozițiile ucrainene acolo, în ciuda dominației de arme a teroriștilor”.

În altă ordine de idei, adresându-se studenților australieni, Zelenski a arătat care e diferența dintre Federația Rusă și teroriști: „Singura diferență dintre teroriști și Rusia este că primii își asumă responsabilitatea pentru faptele lor, în timp ce Rusia nu are curajul să facă acest lucru și are tupeul de a pune pe seama altora vina pentru crimele sale - țări aparte și întreaga lume... Și acum această lume se confruntă cu o dilemă: care „s-a copt” demult, incomodă, neplăcută pentru unii, dar inevitabilă pentru toată lumea. Pentru multe țări, a sosit momentul în care interesele lor proprii trebuie să cedeze intereselor planetei. Pentru că, altfel, și unii, și ceilalți vor fi în pericol din cauza unui terorist global.”

Ucraina nu e o problemă, și nu e „de rezolvat”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a spus că Rusia
„a fost și este gata să rezolve problema Ucrainei pe cale diplomatică în propriile sale condiții”. El a subliniat din nou că aceste condiții au fost convenite la Istanbul, dar partea ucraineană a renunțat la negocieri. „Rusia este pregătită, condițiile noastre sunt bine cunoscute de partea ucraineană. Într-un fel sau altul, acestea vor fi asigurate”, a adăugat Peskov.

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a declarat, într-un interviu pentru revista Stern, acordat după o întrevedere cu Putin, că Rusia dorește să găsească o soluție diplomatică pentru Ucraina, iar acordul încheiat la Istanbul privind furnizarea de cereale „se poate derula în continuare”.

În același timp, el a numit absurde declarațiile Kievului despre revenirea Crimeii și a adăugat că o alternativă la aderarea la NATO pentru Ucraina „ar putea fi neutralitatea militară, ca în Austria”.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a comentat declarația lui Schroeder despre „disponibilitatea” Moscovei de a negocia: „Pe de o parte, Rusia ridică gradul de teroare cu noi crime barbare, iar pe de alta, invită la capitulare.

Schroeder este un vestit trâmbițaș al imperiului și o voce la curtea țarului din Federaţia Rusă. Dacă Moscova vrea dialog, mingea este pe terenul ei. Mai întâi, o încetare a focului şi retragerea trupelor, apoi ar urma partea constructivă”.

Centrul de Contracarare a Dezinformarii din cadrul Consiliului National de Securitate si Apărare spune ca propaganda ruseasca impune negocieri Ucrainei, inclusiv prin intermediul unor politicieni străini.

Printre cele mai recente exemple de astfel de manipulări se numără declarațiile soției președintelui Irlandei potrivit căreia „conflictul din Ucraina va continua până când Moscova și Kievul vor conveni asupra unei încetări a focului”, precum și ale lui Gerhard Schroeder că Rusia este gata să se așeze la masa de negocieri.

Astfel de manipulări sunt un element al operațiunii informaționale și psihologice a Federației Ruse, al cărei scop este de a crea Rusiei o imagine de țară pașnică, subliniază Centrul de contracarare a dezinformării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.