Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 27 iulie

Nu e clar dacă Moldova a fost bombardată la Zatoka

Satul-stațiune Zatoka de lângă Belgorod-Dnestrovsk, regiunea Odesa, unde Moldova a avut, dar nu se știe dacă mai are proprietăți, a fost bombardată de trupele ruse de ocupație (în fotografie) în dimineața zilei de ieri. O persoană a fost rănită, cinci clădiri rezidențiale, 15 centre de recreere și 80 de pavilioane comerciale au fost distruse complet sau parțial, au fost afectate 60 de cabane de vară.

În zonă nu există unități militare. Potrivit Procuraturii generale ucrainene, au fost deschise proceduri penale pentru fapte de încălcare a legilor și obiceiurilor războiului (articolul 438 din Codul penal al Ucrainei).

Pentru orice „operațiune” se poate găsi o „contraoperațiune”

Ucraina, după exemplul Moscovei, intenționează să întreprindă o „contraoperație militară specială” împotriva Rusiei. Mihail Podoliak, consilier în administrația președintelui ucrainean, a vorbit despre „contraoperațiunea militară specială” ucraineană, care va urmări cinci obiective: „Izgonirea Rusiei din Ucraina; Eliminarea enclavelor criminale și a zonelor gri; Demilitarizarea Federației Ruse; Defăimarea „imperiului răului”; Transformarea Rusiei într-o „tabără izolată pentru ai săi”.

Atacurile nu mai schimbă linia frontului

În lupta împotriva Rusiei a apărut primul semn că războiul devine unul pozițional, a spus Rostislav Smirnov, consilier al Ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei: „Vedem de o săptămână și jumătate că linia frontului este statică, din sudul a tarii noastre până la nord în regiunea Harkov. Inamicul face niște încercări de asalt, dar linia frontului nu se schimba”
 
Smirnov a explicat că situația rezultă din planul Marelui Stat Major ucrainean de a distruge depozitele militare ale inamicului: „În ultimele două săptămâni, am distrus mai mult de 30, iar, în general, am distrus mai mult de 50 de depozite de muniții. Au fost lichidate 17 centre de comandă, ceea ce le creează probleme de funcționalitate”.

Gazprom-ul reduce livrările de gaz în Europa

Gazprom-ul rusesc a spus că de azi, 27 iulie, livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream se vor reduce în continuare – până la 33 de milioane de metri cubi pe zi. Se motivează prin oprirea unui alt motor Siemens cu turbină. Astfel, gazoductul va funcționa la doar 20% din întreaga capacitate.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a calificat drept politică decizia Rusiei de a reduce livrările către UE: „Știm că nu există motive tehnice pentru acest lucru. Acesta este un pas motivat politic și trebuie să fim pregătiți pentru asta”.

Miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord politic pentru a reduce cererea de gaze, a declarat Republica Cehă. În același timp, țările UE au convenit că ele de sine stătător vor putea alege cum să-și reducă cererea de gaze și doar decizia comună a țărilor (nu a Comisiei Europene) va putea lansa un mecanism imperativ de reducere a cererii.

Acest acord de reducere a cererii de gaze este temporar, în viitor Comisia Europeană va evalua oportunitatea prelungirii acestuia.

Mai întâi bagi tancuri, apoi le spui să spună „da”

În Rusia a început faza activă de pregătire a unui pseudo-referendum în vederea anexării ilegale a teritoriilor ocupate temporar din estul Ucrainei. Despre aceasta a relatat pe 26 iulie Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Potrivit SBU, pentru a organiza un „referendum”, inamicul plănuiește să folosească organizația separatistă „Republica Donețk” interzisă în Ucraina din 2007. Până în prezent, formațiunea a activat în teritoriile ocupate de „DNR”, dar acum geografia sa este extinsă și vor să-i schimbe și numele – „Rusia Mare”.

Potrivit SBU, în această formațiune activează deja peste 1.000 de „activiști”. Printre aceștia se numără agitatori, bloggeri și „drujinari” care cooperează cu ocupanții. Curatorii de la Kremlin plănuiesc să folosească resursele media controlate pentru a ajunge cu propagandă la peste 50 de milioane de telespectatori din Rusia și estul Ucrainei. În plus, Federația Rusă intenționează să transfere în regiune peste 1.000 de „experți” și „voluntari” ruși.

La Moscova, cu sloganul „de la fiecare subiect al Federației  - câte un batalion”, sunt recrutați oameni din alte regiuni și chiar cetățeni ai țărilor din Asia Centrală (Tadjikistan, Kârgâzstan, Uzbekistan. Conform serviciului special al armatei ruse (GRU) se oferă, în calitate de stimulent, un salariu mare și posibilitatea de a lua cetățenia rusă. În general, conform informațiilor militare ucrainene, Rusia schimbă tactica de angajare a personalului: pentru a evita să anunțe mobilizarea generală, recrutarea personalului militar se realizează prin companii militare private, Garda Națională și „LDNR”.

Sunt înregistrate cazuri de constrângere a localnicilor din regiunile Herson și Zaporojie pentru a semna „contracte”. De asemenea, are loc punerea sub arme a deținuților din colonii. În plus, absolvenții în rezervă a școlii de tanchiști din Chelyabinsk, sunt chemați să se înroleze ca voluntari pentru a forma un batalion de tancuri în orașul Permy. Acolo sunt concentrate tancuri T-72 scoase din regimul de conservare.

Ucraina cere un lend-lease de gaze

Cabinetul de miniștri ucrainean a aprobat o cerere către Statele Unite de a ajuta Ucraina cu gaze, a comunicat prim-ministrul Denis Șmîhal: „Guvernul Ucrainei a făcut un apel către guvernul SUA de a oferi statului nostru un „lend-lease” de gaze pentru un sezon stabil de încălzire. Pregătirile pentru cea mai grea iarnă din istoria noastră continuă, iar în această pregătire, căutăm toate instrumentele posibile pentru a fi pregătiți de orice scenarii”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE