Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 22 iulie

Orașul „gloriei militare ruse”, fără paradă anul acesta

Rusia a anulat parada militară la Sevastopol, care tradițional avea loc de Ziua Marinei Ruse, pe 31 iulie, scrie presa rusă. În plus, nu va avea loc o reuniune solemnă a marinarilor în Casa Ofițerilor, o recepție festivă în numele comandantului, precum și un festival sportiv-militar tradițional în apele golfului Sevastopol pentru locuitorii orașului. Motivele anulării evenimentelor nu sunt cunoscute.

Azi un ou, mâine un bou

Declarația ministrului rus de externe Serghei Lavrov despre „extinderea geografiei” războiului împotriva Ucrainei e o dovadă că se pregătește terenul pentru „anexarea” teritoriilor ocupate din sud, a declarat Vadim Skibițki, șef adjunct al Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

Potrivit acestuia, Federația Rusă în domeniul informațional se baza la început pe imaginea ostilităților din regiunile Donețk și Lugansk, dar acum Kremlinul „creează terenul pentru rezolvarea statutului teritoriilor ocupate temporar din sud". Acest lucru se poate întâmpla printr-un pseudo-referendum sau prin anexarea directă a teritoriilor ocupate din regiunile Zaporojie și Herson.

Deblocarea porturilor, o condiție a creșterii economice

Banca Națională a Ucrainei estimează comprimarea economiei ucrainene cu 40% în al doilea trimestru al acestui an, iar până la sfârșitul anului 2022 să scadă cu o treime. Totodată, autoritatea de reglementare notează că dacă porturile Mării Negre vor fi deblocate, economia va reveni la creștere în anii 2023-2024.

Ucraina vrea simboluri ucrainene

În aplicația ucraineană „Dia”, a fost finalizat un sondaj privind schimbarea stemei URSS pe monumentul Patriei-Mame din Kiev. La votul, care a durat două săptămâni, au participat aproape 800 de mii de persoane. Drept urmare, 85% dintre respondenți au pledat pentru înlocuirea stemei URSS cu stema Ucrainei. Alți 9% au susținut ideea de a lăsa scutul gol, înlăturând pur și simplu stema sovietică și doar 6% ar dori ca totul să rămână așa cum este.

URSS nu mai este, dar armele lui împușcă

Rusia a folosit circa 55-60% din stocurile sale de arme ghidate cu precizie, a declarat Vadim Skibițki, purtător de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al apărării. Vorba e despre sistemele Iskander, Kalibr, rachete de croazieră aeropurtate. În același timp, rachetele balistice cele mai utilizate au fost trase din complexele Iskander, care, apropo, nu sunt folosite deja de mult timp. Potrivit lui Skibitsky, acest lucru se datorează sancțiunilor împotriva Rusiei - multe dintre componentele acestei rachete sunt fabricate în străinătate.

În același timp, există stocuri mari de vechi arme sovietice - acestea sunt rachete de croazieră X-22, care au fost trase deja de două ori de pe teritoriul Belarusului, precum și alte rachete de croazieră, variațiuni de rachete Smerch, Uragan, bombe de aviație. „Este foarte greu să calculezi ce le-a mai rămas lor acolo”, a recunoscut Skibițki.

La Vinița și Harkov, morți și răniți

În urma bombardării unuia dintre raioanele Harkovului, două persoane au fost ucise, 19, inclusiv un copil, rănite. Patru dintre răniți sunt în stare critică, a relatat Oleg Sinegubov, șeful administrației locale. Potrivit lui, inamicul lovește doar străzile orașului, pavilioane comerciale și infrastructura de locuințe.

Numărul morților în urma atacului cu rachete asupra Viniței a crescut la 26: o fată de 20 de ani cu un grad mare de arsuri a murit în spital, a declarat șeful administrației locale, Serhiy Borzov.

Rușii și-ar acorda medalii și pentru… evacuarea grâului ucrainesc

Compania feroviară germană Deutsche Bahn își propune să transporte cereale din Ucraina cu trenuri de marfă către porturile germane, relatează Reuters. Deutsche Bahn a declarat că lucrează deja la formarea unei rețele de transport menite să transporte ajutoare umanitare, să livreze cereale din Ucraina în porturile germane Rostock, Hamburg și Brake. Operatorul feroviar plănuiește să pună în circulație mai multe curse pe săptămână, majoritatea cerealelor urmând a fi transportate prin România și Polonia.

Exportul de cereale ucrainene va trece prin trei porturi - Odesa, Iujnîi și Ciornomorsk, și fără participarea Federației Ruse, a declarat, într-un comentariu pentru Suspilny, Rustem Umerov, membru al delegației ucrainene la negocierile pe tema cerealelor: „Nu ar trebui să existe nave rusești în apele noastre. Nu avem încredere în ele. Chiar dacă semnează un acord cu ONU. Aceasta este o țară agresoare și, până nu se retrag în granițele lor, nu se poate avea încredere în ei”.

Ceea ce n-a ieșit în trei zile, nu iese nici în 148

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va transforma probabil într-un conflict militar prelungit, a declarat generalul Mark Milley, președintele Statului Major al Statelor Unite ale Americii: „Astăzi este a 147-a zi a invaziei ruse în Ucraina, ilegală și neprovocată, pe scară largă, a puternicului contra celui slab. Această luptă va lua, probabil, forma unui conflict prelungit”.

Milley a mai spus că armele sunt livrate Ucrainei din Statele Unite în termen de 48 de ore de la decizia lui Biden, iar în prima linie ajung după două săptămâni de antrenament.

În fiecare zi, Rusia cheltuie aproximativ 400 de milioane de dolari pentru operațiuni militare în Ucraina, a calculat Forbes. Salariile personalului militar sunt printre cele mai nesemnificative elemente ale cheltuielilor de război.

Din târâie-brâu de pe aiurea – orășean cu apartament în Melitopol

La Melitopol, ocupanții ruși intenționează să-i deposedeze de apartamente pe acei locuitori ai orașului care au procurat imobile înainte de 19 februarie anul acesta, a spus primarul orașului Ivan Fedorov într-o emisiune televizată.

El afirmă că ocupanții inspectează toate clădirile și apartamentele de locuit și realizează un recensământ al populației: „Toate tranzacțiile de imobile oficializate înainte de 19 februarie inamicul nu le recunoaște”. Ocupanții anunță că vor lua aceste apartamente și le vor da în folosință celor veniți din cine știe care regiuni îndepărtate ale Rusiei”.

În afară de aceasta, ocupanții cer ca antreprenorii care au rămas în teritoriile ocupate să se reînregistreze la „fiscul” lor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.