Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 13 iulie

Moldova condamnă narațiunile false ale Rusiei

Aproximativ 50 de state ONU, printre care Republica Moldova, au emis o declarație în care condamnă încercările Rusiei de a justifica invazia militară a Ucrainei cu narațiuni false, a relatat Ukrinform la New York.

„Condamnăm Rusia pentru că a făcut abuz încă o dată de locul în Consiliul de Securitate al ONU pentru a răspândi dezinformarea”, se spune în declarație.

„Respingem eforturile Rusiei de a distorsiona istoria în scopurile sale politice și de a promova narațiuni false extrem de dăunătoare și dezinformări despre țările vecine, în special, etichetându-i pe alții drept neofasciști și neo-naziști, fără niciun temei.” Autorii declarației mai subliniază că întâlnirea neoficială organizată de Rusia pentru membrii Consiliului de Securitate al ONU este „o altă încercare cinică și rectilinie a Rusiei de a-și justifica invadarea neprovocată, pe scară largă și ilegală a Ucrainei”. Pe lângă Moldova, printre semnatarii declarației se numără Ucraina, statele UE, Australia, Canada, Croația, Georgia, Japonia, Muntenegru, Marea Britanie, SUA.

Pastila luată la vreme și „Totul e conform planului”

Reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Vadym Skibițki, a spus într-o emisiune televizată că Rusia, în viitorul apropiat, nu va declara război Ucrainei și nici nu se va anunța mobilizare în interiorul țării: „Putin nu realizează că a ratat să-și atingă obiectivul principal - de ocupare în scurt timp. El continuă așa-numita „operațiune militară specială” și nu vrea să admită că acesta este într-adevăr un război pe scară largă împotriva Ucrainei și a poporului ei”.

În același timp, Skibițki a menționat că Putin nu va iniția o mobilizare generală în Federația Rusă fără să declare război.

Deblocarea cerealelor – subiect de discuție, nu acțiune finalizată

Ministerul turc al Apărării a anunțat o întâlnire cvadripartită la Istanbul cu reprezentanții Ucrainei, Rusiei, Turciei și ONU în subiectul deblocării exportului de cereale ucrainene.

Și administrația de la Kiev a confirmat negocierile de la Istanbul. După aceea, va avea loc o întâlnire extinsă între Ucraina, Turcia, ONU și Federația Rusă, pentru a discuta problemele de funcționare a coridoarelor maritime pentru exporturile de cereale. În viziunea Ucrainei, problema securității este una cheie, a subliniat șeful Oficiului Prezidențial Andrii Ermak.

După ce navele străine au început să sosească pe Dunăre după cerealele ucrainene, în apropierea ieșirii din canalul Bîstroe s-a format un blocaj de trafic - reiese din datele serviciului de trafic maritim. În seara zilei de ieri, câteva zeci de nave își așteptau rândul. Multe dintre ele merg spre Izmail și Reni. Ministerul ucrainean al infrastructurii a relatat că 16 nave au trecut de canalul Bîstroe, peste 90 se aflau în apropierea canalului. În total, 135 de nave se află în rada canalului românesc Sulina.

HIMARS bate departe și precis

În noaptea de 12 iulie, un arsenal rusesc de muniții din Nova Kahovka ocupată a fost aruncat în aer. Detonarea muniției a continuat până dimineață. Sub tirul rachetelor HIMARS, a nimerit nu doar depozitul, ci și cartierul general al inamicului din regiunea Herson.

Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației de la Odesa, Serghei Bratchuk, La Nova Kahovka au fost uciși aproximativ 150 de invadatori ruși, inclusiv un general și încă cinci ofițeri.

Autoritățile din regiunea Herson au spus că, în urma loviturii de la Nova Kahovka, 80 de persoane au fost rănite, alte cinci au fost ucise, șapte sunt date dispărute.

Totodată, Forțele Armate ale Ucrainei au relatat că în regiunea Shakhtyorsk, în urma tirurilor HIMARS, toți comandanții adjuncți ai Diviziei 106 Aeropurtate a Federației Ruse au fost uciși, cu excepția unuia, care este în stare gravă.

Ucraina a devenit membru asociat al programului de cooperare tehnologică al forțelor armate ale țărilor NATO, a spus ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov. Astfel, Kievul a primit dreptul de a participa la dezvoltarea și modificarea standardele cheie ale NATO privind interacțiunea sistemelor de comandă și control și standardele aferente.

Crimele, atât de evidente. - Aveți probe?

Potrivit guvernului Olandei, pe 14 iulie la Haga va avea loc Conferința privind responsabilitatea în Ucraina.

Evenimentul își propune coordonarea eforturilor comune pentru ca crimele de război ale armatei ruse să nu rămână nepedepsite. Conferința ministerială va fi prezidată de ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra, procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan, comisarul UE Didier Reynders. De asemenea, a fost anunțată participarea ministrului afacerilor externe și a procurorului general al Ucrainei, Reprezentantului Special al Secretarului General al ONU pentru Violența Sexuală în Conflict, Pramila Patten.

Cea de-a patra întâlnire în format Ramstein va avea loc pe 20 iulie într-un format virtual, a declarat Pentagonul în urma unei convorbiri telefonice între secretarii apărării din SUA și Ucraina: „Austin și Reznikov au discutat despre agenda următoarei întâlniri a Grupului de contact al apărării din Ucraina. (UDCG), care va avea loc virtual pe 20 iulie și a făcut schimb de opinii cu privire la viitoarea asistență din partea Statelor Unite și a aliaților Ucrainei în formatul UDCG”.

Iranul va preda Rusiei concluziile trase din atacurile israeliene
 
Vladimir Putin va vizita Teheranul pe 19 iulie, unde se va întâlni cu omologul său turk Recep Tayyip Erdogan, precum și cu președintele iranian Ebrahim Raisi, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Anterior, Statele Unite au raportat că Iranul se pregătește să livreze Rusiei până la câteva sute de drone și să antreneze soldați ruși să utilizeze aceste drone.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.