Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 21 iunie

400.000.000 de oameni în lume așteaptă exporturile ucrainene

Pentru a pune presiune pe statele care i-au impus sancțiuni, Rusia are nevoie de o criză alimentară în lume. Nu există progrese în redeschiderea porturilor ucrainene pentru a relua exporturile de cereale, a spus Volodymyr Zelenski, vorbind la o reuniune a Biroului Adunării Uniunii Africane.

Șeful statului ucrainean a estimat că „de exporturile noastre de alimente depind aproximativ 400 de milioane de oameni din diferite țări ale lumii. Și dacă nu ar fi războiul Rusiei împotriva Ucrainei, nu ar exista lipsuri pe piața alimentară. Dacă nu ar fi fost războiul rusesc, fermierii și companiile noastre agricole ar fi putut oferi o recoltă record în acest an. Dacă nu ar fi fost războiul rusesc, oamenii din Africa, Asia și oriunde în lume nu ar suferi de o creștere catastrofală a prețurilor la alimente”.

Căile Ferate Germane se vor alătura exportului de cereale ucrainene, a declarat ambasadorul Germaniei în Ucraina, Anka Feldhusen: „Vrem să ajutăm. Căile Ferate Germane lucrează activ cu partenerii ucraineni pentru a efectua transporturi de testare. Sper cu adevărat că în iulie vom finaliza această testare și vom fi capabil să exporte cereale zilnic.

Ungaria își oferă teritoriul ca posibilă rută pentru exportul de cereale ucrainene, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjártó.

O nouă confruntare majoră izbucnește între Moscova și UE

Decizia „Căilor Ferate Lituaniene” de a interzice tranzitul unei liste de mărfuri din Rusia spre Kaliningrad a fost numită drept o „strangulare a regiunii”. Au fost făcute amenințări de răzbunare care ar fi „dureroase” pentru Lituania. Kremlinul a numit restricția de tranzitare „o încălcare a tuturor normelor, posibile și imposibile”.

În același timp, Ministerul de Externe lituanian a declarat că nimeni nu a restricționat unilateral tranzitul. Acesta continuă, cu excepția mărfurilor sancționate de UE. Transportul de pasageri și mărfuri, care nu fac obiectul regimului de sancțiuni al UE, către și dinspre regiunea Kaliningrad, continuă pe teritoriul Lituaniei.

Kremlinul a amenințat că va avea „mână liberă” să acționeze, dacă Uniunea Europeană "nu corectează situația cu blocada de la Kaliningrad".

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a reacționat pe Twitter la declarațiile politicienilor ruși în legătură cu tranzitul către și dinspre regiunea Kaliningrad. „Doar Moscova e de vină pentru consecințele invaziei sale neprovocate și nejustificate a Ucrainei. Salutăm poziția de principiu a Lituaniei și sprijinim ferm prietenii noștri lituanieni", a scris ministrul de externe ucrainean.

Ucraina se va restabili în Elveția

Conferința de recuperare a Ucrainei (URC2022) va avea loc la Lugano, Elveția, în perioada 4-5 iulie. Este de așteptat ca la ea să participe reprezentanți ai 40 de țări și 20 de organizații. Conferința este contribuția Elveției la stabilitatea Europei și a lumii, a declarat președintele Ignazio Cassis. Potrivit Ministerului de Externe elvețian, Zelenski și Șmîhal au fost de acord să participe la eveniment, dar nu este încă clar sub ce formă - fizic sau video.

Rusia închide petrolul kazah, Kazahstanul blochează cărbunele rusesc

Tensionarea s-a întâmplat în contextul unor declarații neașteptate ale președintelui Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, la recentul forum economic din Sankt Petersburg. În special, președintele kazah a declarat că este imposibil ca țara sa să recunoască republicile separatiste din estul Ucrainei. De asemenea, Tokaev a refuzat ordinul Alexandr Nevski, care urma să-i fie acordat în cadrul evenimentului.

Motivul declarat al stopării fluxului de țiței kazah este depistarea unor torpile și mine din cel de-al Doilea Război Mondial lângă terminalul de petrol din Novorosiisk, unde petrolul din Kazahstan se transbordează în tankere.

Lucrările de deminare pot dura până la sfârșitul lunii. Totodată, a devenit cunoscut faptul că Kazahstanul a luat măsuri împotriva cărbunelui rusesc. Astfel, autoritățile din Kazahstan au blocat pe teritoriul său 1.700 de vagoane cu cărbune rusesc.

Omul, cea mai prețioasă… marfă, pentru agresori

Rusia ilegal deține în închisori 1.500 de civili ucraineni, în timp ce recunoaște doar 120. După cum relatează UNIAN, viceprim-ministra Irina Vereșciuk a spus într-un briefing că potrivit Convențiilor de la Geneva, personalul militar capturat poate fi schimbat, dar prevederile convențiilor nu se aplică populației civile. În consecință, nu există niciun mecanism de întoarcere a populației civile capturate.

Ea a specificat că printre civilii ucraineni răpiți de Rusia se numără voluntari, activiști, jurnaliști, preoți, deputați ai consiliilor locale, șefi de unități locale care se află în captivitate deja de 70-80, iar unii de mai bine de 100 de zile.

Datele ucrainene despre deportați diferă de cifrele anunțate de partea rusă. „Ei vorbesc despre aproape 2 milioane. Informațiile noastre sugerează că este vorba de aproximativ 1 milion 200 de mii de oameni", a spus Vereshchuk. Printre ei sunt 240.000 de copii.

Ucraina, cuprinsă între Trei Mări

Ucraina a primit statutul de candidat în cadrul Inițiativei „Trei Mări”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda la summitul organizației de la Riga, unde Volodymyr Zelenski a vorbit televizat.

Summitul în cauză a convenit să creeze un nou tip de parteneriat, iar Ucraina este prima țară care primește un statut de candidat, deoarece, potrivit țărilor participante, Kievul va deveni în curând candidat la UE.

Inițiativa celor Trei Mări (Baltică, Adriatică și Neagră) unește în prezent 12 state din Europa Centrală și de Est și statele baltice - Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia și Croația. Scopul inițiativei este de a stimula dezvoltarea economică și parteneriatul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.