Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 17 iunie

● Liderii Germaniei, Franței, Italiei și României au vizitat Kievul, unde s-au întâlnit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

● Franța, Germania, Italia și România sunt în favoarea statutului de candidat imediat la UE pentru Ucraina, a spus Macron la Kiev


● Macron a asigurat că Europa nu va cere concesii teritoriale de la Ucraina pentru a rezolva conflictul.

● Într-un mesaj video din seara zilei, Zelenski a estimat „că astăzi a fost o zi cu adevărat istorică – Ucraina a simțit sprijinul comun a patru state europene puternice”


După întâlnire, Volodymir Zelenski a afirmat că au fost discutate problemele apărării Ucrainei, reconstrucției postbelice, modalitățile de depășire a crizei alimentare, presiunea sancțiunilor asupra Rusiei și integrarea europeană a Ucrainei.

Șefii celor patru state au cerut Rusiei să deblocheze exportul de cereale ucrainene. „Acest lucru necesită încetarea blocadei porturilor ucrainene, și aceasta trebuie s-o facă flota rusă”, a spus Macron. El a subliniat că amenințarea la adresa securității alimentare mondiale este o consecință directă a agresiunii ruse, iar aceasta nu are nimic de-a face cu sancțiunile europene impuse.

Președintele român Klaus Iohannis a spus că una din modalitățile de rezolvare a crizei alimentare ar putea fi tranzitul cerealelor prin portul românesc de la Marea Neagră și portul de la Dunăre. El a mai adăugat că se lucrează la deschiderea unui nou punct de trecere peste granița româno-ucraineană.

Ucraina face parte din familia europeană, iar o etapă importantă pe calea europeană este statutul de candidat, a spus cancelarul german Olaf Scholz. El a subliniat că Germania va sprijini fără echivoc o soluție pozitivă.

După ce a vizitat orașul Irpen, șeful statului german a apreciat că acțiunile Rusiei în războiul împotriva Ucrainei urmărește doar distrugerea: „Acest lucru spune multe despre războiul de agresiune al Rusiei, care are drept scop pur și simplu distrugerea. Trebuie să avem în vedere totul atunci când luăm decizii... Sunt îngrozitoare distrugerile aduse de acest război. Și este și mai rău când vezi cât de lipsită de sens este această violență.”

Uniunea Europeană confirmă categoric disponibilitatea de a ajuta Ucraina, a spus premierul italian Mario Draghi. El a subliniat că Italia dorește să vadă Ucraina ca parte a UE - „aceasta înseamnă că vom sprijini fără echivoc Ucraina în obținerea statutului de candidat și aderarea la Uniunea Europeană”. În ceea ce privește transportul de cereale, mai este timp, potrivit lui Draghi: „Recolta va fi în mare parte în septembrie și putem face tot posibilul pentru a nu aduce situația la limită”. Pacea cu Rusia trebuie încheiată în condițiile Ucrainei, a spus Draghi.

Comitetul Economic și Social European a adoptat o rezoluție în sprijinul acordării Ucrainei a statutului de țară candidată la UE, precum și recomandări pentru instituțiile europene și guvernele UE pentru a sprijini Ucraina în reconstrucția postbelică. Decizia a fost susținută de 200 de deputați - aproape toți cei care au participat la ședința plenară a comisiei, transmite Ukrinform.

Ieri „frate”, azi „amenințare existențială”

Twitter a restricționat contul ultranaționalistului Dmitri Rogozin, care este și șeful Roscosmosului, pentru incitarea la ură față de Ucraina. Într-un mesaj din 13 iunie, Rogozin a numit Ucraina „o amenințare existențială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă și civilizația rusă” și a spus că Ucraina trebuie să i se pună capac chiar dacă mai mulți ruși trebuie să moară în război.

Ucraina trebuie să negocieze de pe poziții tari, cred britanicii

Secretarul britanic de externe Liz Truss consideră că țările baltice și Polonia ar trebui să fie implicate în procesul de negocieri dintre Ucraina și Rusia: „Nu putem permite ca Ucraina să fie forțată să renunțe la un teritoriu într-un mod în care noi înșine nu l-am permite. Prin G7 și NATO, facem totul pentru a întări poziția de negociere a Ucrainei. De asemenea, trebuie să asigurăm implicarea prietenilor noștri din țările baltice și din Polonia”.

Ucraina va reveni în teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea

Armamentul decis recent spre livrare în Ucraina, îi va permite Kievului să redobândească teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea, a spus ministrul ucrainean al apărării Olexii Reznikov într-un interviu pentru CNN.

Potrivit acestuia, Crimeea este „un obiectiv strategic pentru Ucraina, pentru că este teritoriu ucrainean, vom merge spre el pas cu pas”. Ministrul a numit trei etape de stabilizare a situației din Ucraina: prevenirea altor pierderi în fața trupelor ruse, respingerea trupelor ruse înapoi la pozițiile înainte de invazia din 24 februarie, după care va avea loc o discuție cu partenerii Ucrainei despre „cum să eliberăm teritoriile, inclusiv Crimeea”.

Potrivit lui Reznikov, Occidentul înțelege acum că ideea de a nu provoca Rusia pentru a evita conflictul nu funcționează, iar NATO vede acum Rusia ca un adversar și nu ca un partener strategic.

Ideea revenirii Crimeii în Ucraina este o aberație, crede Kremlinul

„Securitatea Crimeii este garantată de acele măsuri preventive și de acele măsuri suplimentare care se iau acum prin intermediul armatei noastre. Nu pot vorbi despre esența acelor măsuri, acesta este domeniul militarilor. Cât privește referințele militarilor și politicienilor ucraineni la podului nostru (de a-l distruge – n.r.), podul Crimeea, aceasta nu este pentru prima dată. Suntem bine conștienți de acest lucru, desigur, suntem conștienți de astfel de amenințări și le luăm în considerare”, a comentat secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov declarația ministrului apărării al Ucrainei că armele occidentale ar permite militarilor ucraineni să pună stăpânire pe peninsulă.

Cipuri americane, în armamentul rusesc distrus în Ucraina

SUA investighează modul în care electronicele americane au intrat în echipamentele militare rusești. Componentele electronice americane au fost găsite în sisteme radar, drone, tancuri, echipamente de control la sol și nave de război.

Totodată, cercetătorii de la Royal Joint Arms Institute din Marea Britanie au găsit cipuri de la 12 companii americane, inclusiv Intel, Analog Devices, Texas Instruments și Onsemi, în echipamentele militare rusești, folosite în războiul împotriva Ucrainei. Potrivit The Washington Post, multe microcircuite au fost fabricate înainte ca SUA să impună sancțiuni împotriva Federației Ruse în 2014, dar unele dintre echipamente au fost fabricate în 2020.

Oficiali ruși: un Tribunal internațional împotriva armatei ruse este inacceptabil

Orice speculație cu privire la posibilitatea unui nou Tribunal de la Nürnberg împotriva armatei ruse este inacceptabilă, potrivit Ambasadei Ruse în Statele Unite. „Considerăm inacceptabil să speculăm privitor la crearea unui „nou tribunal de la Nürnberg” împotriva militarilor ruși care ar fi comis crime în Ucraina”, a relatat canalul Telegram al Ambasadei, precizând că trupele ruse „protejează populația civilă din Donbas”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.