Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 19 mai

UE vrea conexiuni și uși diverse pentru solicitanții de aderare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus intensificarea procesului de extindere a UE: „Trebuie să facem procesul de extindere mai eficient și mai viu. Acest proces este acum un joc cu sumă zero. Totul sau nimic. Și acest lucru provoacă o mare dezamăgire pe ambele părți”, având în vedere, în primul rând, Balcanii de Vest. „Negocierile de extindere abia mișcă... Din motive bune și rele. Și acum avem cereri din partea Ucrainei, Republica Moldova și Georgia.”

În context, el a susținut propunerea lui Macron de a crea o comunitate politică europeană cu țări care doresc să adere la UE. Potrivit lui Charles Michel, această idee va fi discutată la summitul UE din iunie. Macron a explicat anterior că o astfel de structură este necesară pentru admiterea unor țări precum Ucraina, care așteaptă examinarea cererii de aderare la Uniunea Europeană. În opinia sa, și Marea Britanie ar putea intra acolo.

„Lumea rusă” vrea să repete anul „1984”

Publicația belarusă „Nasha Niva” a declarat că dispune de copia unei dispoziții de scoatere din vânzare în țară a romanului „1984” de George Orwell.

1984 este un roman distopic al scriitorului britanic George Orwell, scris și publicat după cel de-al Doilea Război Mondial. Cartea vorbește despre o societate fantastică a viitorului, în care toți locuitorii planetei sunt supuși unui control ideologic total, precum și despre soarta unei persoane care încearcă să iasă din acest sistem. Romanul este o paralelă cu statele totalitare și autoritare. În URSS, cartea lui Orwell a fost interzisă și nu a fost publicată până în anii de „perestroika”.

Înainte, că înainte era URSS

Vadim Denisenko, director executiv al Institutului Ucrainean pentru Viitor, atestă în Federația Rusă trei declarații, aparent fără legătură. El atrage atenția la solicitarea unui „deputat al Dumei de Stat din partea Crimeii” de a readuce în circuit drapelul roșu al URSS. Cea dea doua se referă la examinarea în Duma a posibilității de a anula alegerile guvernatorilor din toamnă - pentru a evita critici la adresa „operațiunii speciale”. Și, în sfârșit, secretarul de presă al lui Putin, Peskov, a spus că Putin știe încotro conduce țara (această frază se repetă acum întruna în diverse interpretări la multe emisiuni TV din Rusia).

În viziunea expertului, aceasta înseamnă că: 1. Federația Rusă se pregătește să strângă la maxim șuruburile, rămășițele democrației fiind în riscul de fi distruse fără gălăgie; 2. În Federația Rusă este vie ideea refacerii URSS-2. Deși nu există un plan clar sau, mai precis, realist, există o dorință și există câteva mișcări sporadice. URSS-2 este principala idee-fix a puterii; 3. Putin rămâne singurul factor de cimentare pentru elite.

UE vrea „Rebuild Ukraine”...,

Autoritățile UE pregătesc asistență macrofinanciară pentru Ucraina, precum și un program de reconstrucție a țării. Comisia Europeană a lansat inițiativa de a crea un mecanism de reconstrucție a Ucrainei (Rebuild Ukraine) pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei, transmite serviciul de presă al CE. Eforturile de redresare ar trebui conduse de autoritățile ucrainene în strânsă cooperare cu UE și alți parteneri cheie, cum ar fi G7 și G20 și țări terțe, precum și instituții financiare internaționale și organizații internaționale.

În acest an Comisia Europeană intenționează să acorde Ucrainei asistență macrofinanciară în valoare de până la 9 miliarde de euro. Potrivit Ursulei von der Leyen, aceste fonduri vor fi alocate pe termen scurt pentru „necesități existente, pentru sprijinirea guvernului, a bugetului de stat”. Von der Leyen a mai spus că Uniunea Europeană intenționează să conducă eforturile care vizează reconstrucția Ucrainei postbelice.

... iar Rusia își oferă și „familia prietenoasă”

De cealaltă parte, viceprim-ministrul Federației Ruse Marat Husnullin a vizitat Melitopolul ocupat, unde a declarat că „perspectiva regiunii Zaporojie este să lucrăm în familia noastră prietenoasă rusă”. Potrivit acestuia, Rusia va finanța și va restaura toate „teritoriile eliberate ale Ucrainei”.

Potrivit acestuia, în regiunea Zaporojie, locuitorii vor primi pensii și salarii în ruble în luna mai, iar treptat rubla va înlocui grivna. În ceea ce privește funcționarea Centralei nucleare Zaporojie, „dacă sistemul energetic al Ucrainei este gata să primească și să plătească, atunci va funcționa pentru Ucraina. Dacă nu va accepta, atunci va funcționa pentru Rusia”.

Referitor la această declarație, Ukrenergo a comentat că furnizarea de energie electrică din centralele ucrainene către Rusia este fizic imposibilă în prezent.

Totodată, liderul „DNR” Pușilin a anunțat că Mariupol va fi restabilit „cu accent pe afacerile balneare”, iar Rusia va ajuta în acest sens. Pe locul combinatului Azovstal se propune deschiderea unui tehnoparc.

Preziceri sumbre pentru armata rusă

Fostul colonel al armatei sovietice și expert militar în prezent, Mihail Hodarenok, în programul de propagandă rusesc „60 de minute” din 16 mai, a declarat că Rusia se află într-o izolare completă pe arena internațională, contrapunându-se întregii lumi.

Răspunzând la întrebarea gazdei programului, propagandista Olga Skabeeva, despre un posibil contraatac al Ucrainei în lunile iulie-august și recucerirea regiunilor Lugansk, Donețk și Crimeea, Hodarenok a remarcat că armata ucraineană este foarte motivată și, cu ajutorul armelor oferite de Occident, este gata să lupte până la victorie. Ucraina este pregătită să pună sub armă până la 1 milion de militari în gradele de luptă. Toți acești factori, potrivit colonelului, vor contribui la deteriorarea situației pentru armata rusă în viitorul cel mai apropiat.

Pentru protecția prizonierilor politici și a prizonierilor de război

Pe 18 mai, de Ziua Comemorării Victimelor Genocidului Tătar din Crimeea, Zelensky a semnat legea privind protecția socială a prizonierilor politici și a prizonierilor de război. „Această lege este de a proteja toți acei oameni obișnuiți, pașnici, civili care au suferit din cauza represiunilor invadatorilor și care au fost capturați de aceștia”, a spus președintele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.