Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 14 mai

Pacea va veni, e plătită cu sânge

Volodymir Zelenski a spus pentru canalul de televiziune italian Rai 1, că este gata să vorbească personal cu Putin - „doar cu el, fără intermediarii săi și în termeni de dialog, nu de ultimatumuri”. Potrivit șefului statului ucrainean, discuțiile ucraineano-ruse se axează pe retragerea Federației Ruse la granițele teritoriilor ocupate până pe 24 februarie.

Președintele a adăugat că a trecut momentul când a fost posibil un dialog cu Federația Rusă „la o cupă de vin”: „Nu mai este vin în acest pahar, ci sângele poporului nostru”. Totodată, el a recunoscut necesitatea unui „dialog pragmatic”: „Înțelegem că după orice război vine pacea, iar dacă există șansa de a pune capăt războiului prin dialog, trebuie să folosim această șansă”.

Proprietăți rusești, dar pe pământ austriac

Dacă Gazprom nu umple capacitatea subterană de stocare a gazelor din Austria, țara va bloca accesul furnizorului la depozit, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer. În prezent, nivelul de umplere al depozitului de gaze din Heidach (Salzburg) este zero. „Dacă nu este umplut, vom lua măsuri pentru a-l umple”, a spus Nehammer.

Potrivit acestuia, nu se pune problema naționalizării depozitului, ci s-ar putea transferarea accesului către un alt furnizor. Instalația de depozitare din Haidach este importantă din punct de vedere strategic pentru Germania și ținuturile vestice ale Austriei, iar a face plinul acestuia este o chestiune de securitate energetică a acestora.

Insula Șerpilor, o stâncă fără șerpi, cu mesaj distrugător

Trupele ruse încearcă să-și sporească prezența pe insula Șerpilor pentru a bloca căile maritime ale Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

În viziunea Ministerului britanic al Apărării, dacă Federația Rusă reușește să se prindă de insulă, să-și pună acolo apărarea aeriană, de coastă și rachete de croazieră, îi va reveni dominația pe partea de nord-vest a Mării Negre.

Interesul pentru insulă a crescut după scufundarea crucișătorului Moskva, care asigura posibilitatea monitorizării spațiului aerian cu ajutorul radarului în toată partea de nord-vest a Mării Negre, inclusiv teritoriul Moldovei vecine cu autoproclamata „rmn” și România, membru NATO.

"Acest lucru este foarte important pentru guvernul și poporul român, precum și pentru întreaga alianță. Rusia va avea ocazia să distrugă orașele și potențialul militar din estul teritoriului nostru", avertizează istoricul român Dorin Dobrincă.

În rest, Insula Șerpilor este un simbol. Polițiștii de frontieră ai insulei au dat principalul slogan în războiul cu Rusia.

Joi, 12 mai, armata Ucrainei a avariat cea mai nouă navă rusă Vsevolod Bobrov, care transporta un sistem de apărare aeriană pe insula Șerpilor. În plus, Vsevolod Bobrov e dotat cu un complex de scufundări, adică invadatorii ar avea interes în legătură cu nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, scufundat recent de ucraineni.

Într-o lună, Ucraina a parcurs o distanță de 30 de ani

"Escaladarea a provocat o solicitare explozivă a capacităților de apărare. Ucraina nu era pe deplin pregătită pentru acest exercițiu... În final, s-a produs o ruptură tectonă. Într-o lună, Ucraina a parcurs o cale de integrare în domeniul apărării, pe care nu a putut s-o treacă timp de 30 de ani. Primim deja arme grele de la parteneri... Acum trei luni, acest lucru era considerat drept imposibil”, a declarat Olexii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării.

Potrivit ministrului, pe 26 aprilie, în cadrul unei întâlniri a șefilor departamentelor de apărare din peste 40 de țări la baza americană Ramstein din Germania, „lumea liberă, șocată de atrocitățile invadatorilor ruși pe pământul nostru, a stabilit un no obiectiv comun: nu numai să oprească invazia, ci să răpună Kremlinul”.

„Acest lucru este pe deplin în concordanță cu aspirațiile noastre, deoarece scopul nostru este de a restabili suveranitatea și integritatea teritorială în cadrul granițelor recunoscute internațional”, a conchis Olexii Reznikov.”

Nu mai luptă cu mâinile goale, dar nu au armament suficient

Situația cu aprovizionarea cu arme s-a îmbunătățit semnificativ, dar problemele cu MLRS și aviație trebuie încă rezolvate. Ucraina are nevoie de mai multe lansatoare de rachete și de aviație, le-a spus ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba reprezentanților țărilor G7, la o reuniune din Germania.

„Situația privind aprovizionarea cu arme s-a îmbunătățit semnificativ. Obuzierele din Statele Unite și unele țări europene sunt de mare ajutor”, a spus ministrul de externe. Totodată, ucraineni au nevoie de sisteme de lansare multiplă de rachete MLRS. "Al doilea gol care trebuie umplut este aviația. Aceasta a devenit o poveste răsunătoare în ultimele 2,5 luni, dar e tot nerezolvată", a spus Kuleba.

Liderii finlandezi anunță cursul țării de aderare la NATO

Președintele finlandez Sauli Niiniste și prim-ministrul Sanna Marin au cerut aderarea imediată a țării la NATO. Liderii și-au exprimat speranța că în următoarele zile vor fi făcuți pașii necesari la nivel național pentru aderarea la Alianță. Jens Stoltenberg, secretarul general al blocului militar, a promis Finlandei un proces de aderare rapid și fără probleme.

Ministrul suedez de externe Ann Linde a fost surprinsă de atitudinea negativă a lui Erdogan față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO: „Avem relații bune și constructive și nu ne-au spus nimic de genul ăsta. Nici ambasadorii NATO, nici vreuna dintre cele 30 de țări nu au a opinat în sensul dat. Sper că putem discuta totul, iar dacă vom decide să aplicăm pentru aderarea la NATO, vom primi notificări pozitive din toate țările.”

„Dorința Finlandei de a adera la NATO este un test pentru alianță, - a declarat Andrii Ermak, șeful oficiului prezidențial. - Suntem foarte fericiți pentru prietenii noștri din Finlanda - într-adevăr, acesta este un pas absolut logic. În același timp, asta demonstrează standardele duble ale NATO, pentru că întreaga lume a văzut că Ucraina a decis demult să se îndrepte spre Alianță, dar nu avem încă niciun răspuns concret. Acum, curajoasa și eroică noastră națiune a arătat că participarea și apartenența Ucrainei la NATO ar întări alianța”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.