Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 7 mai

Ce va fi de 9 mai?

Avertisment din infernul nuclear. Potrivit Reuters, Putin va da Occidentului un avertisment de apocalipsa când va conduce luni festivitățile consacrate celei de-a 77-a aniversări a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

În timp ce armata rusă luptă în Ucraina, principala paradă militară a Rusiei va demonstra o „extraordinară putere de foc”. La partea aeriană a paradei vor participa bombardiere strategice Tu-160. Pentru prima dată din 2010, la paradă va participa aeronava de comandă Il-80 „Doomsday” („Judecata de apoi”). Aeronava este destinată transportării conducerii de vârf a Rusiei în cazul unui război nuclear.

Umilirea prizonierilor la Mariupol. Mass-media vehiculează presupunerea că rușii vor organiza în Mariupolul ocupat, dar neînfrânt la Azovstal, o „paradă” a prizonierilor, inclusiv cu civili în uniforma armatei ucrainene. Pentru a pregăti „festivitățile”, la Mariupol a sosit și Serghei Kiriyenko, noul curator al Kremlinului pentru LDNR. În orașul distrus de ocupanți, el a inaugurat monumentul „bunicii cu steagul roșu” – o femeie în vârstă care, datorită unor filmări pe teren, s-a făcut celebră ieșind cu un drapel sovietic pentru a-i întâlni pe soldații ucraineni – pentru că i-a confundat cu ocupanții.

Fantasmagoria ideală a Rusiei moderne. La deschiderea monumentului a participat și Andrey Turchak, secretarul Consiliului General al partidului Rusia Unită a lui Putin. El a menționat că „bunica Ania a devenit un alt simbol al luptei împotriva nazismului și fascismului”. Pe de altă parte, în toată Rusia au început să apară imagini și monumente cu un nou simbol al ocupanților. În rețelele sociale, inclusiv utilizatorii ruși sunt de acord că „o smintită bătrână cu steagul unei țări inexistente” este simbolul ideal al Rusiei moderne.

De-ar ști omul ce-ar păți... Jurnaliștii ucraineni au găsit-o pe bătrână și au aflat că Ana Ivanovna a ieșit în calea armatei ucrainene, confundând-o cu cea rusească. Femeia susține că ar fi vrut să-i „împace” pe invadatori cu un steag roșu bolșevic, ca ei să nu „distrugă” satul și Ucraina ei. Dar acum, lucrurile luând o cu totul altă rezonanță, se simte o „trădătoare”, în timp ce militarii ucraineni cer compasiune și milă pentru bătrânică.

Integritatea teritorială nu se negociază

Andrii Ermak, șeful Oficiului președinției ucrainene a spus pentru RBC-Ucraina că problema ORDLO și Crimeei sunt subiecte complexe care ar trebui să devină subiectul întâlnirii celor doi președinți, dorindu-se o soluție politică.

Potrivit acestuia, președintele Volodymyr Zelenski este gata să se așeze la masa negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin.

„Problema ORDLO și Crimeea sunt chestiuni complexe care ar trebui să fie discutate la o întâlnire a doi președinți, președintele nostru este gata să se așeze și să discute. Dar oricum, independența, suveranitatea și integritatea teritorială nu pot fi un obiect de târg, acest lucru cu siguranță nu se va întâmpla", a spus Ermak, în condițiile când președintele rus Vladimir Putin a refuzat să ofere garanții de securitate Ucrainei fără a se lua decizii cu privire la Crimeea și Donbas.

Totodată, discuțiile ucraineano-ruse par să fi ajuns într-un impas - părțile continuă să repete despre garanțiile de securitate pentru Ucraina, dar nimeni nu are mari speranțe la o reglementare pașnică - nici la Kiev, nici la Moscova, nici în Occident. Chiar și la Bruxelles, pentru prima dată în istorie, au spus că acest război „trebuie câștigat pe câmpul de luptă”.

Incredibil pentru secolul 21, foametea...

Crearea unei crize alimentare în Ucraina și în lume poate fi unul dintre obiectivele deliberate ale agresiunii ruse. Peste 1,7 miliarde de oameni din lume ar putea fi expuși riscului de sărăcie și foamete din cauza războiului declanșat de Rusia.

Despre aceasta a anunțat Reprezentantul Ucrainei la ONU, Serhii Kislița, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate privind menținerea păcii și securității în Ucraina, a scris Ukrinform. Rusia a furat aproximativ 400.000 de tone de cereale din regiunile temporar ocupate din Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk, ceea ce reprezintă o treime din toate rezervele acestor regiuni.

„Având în vedere că cerealele furate urmau să fie folosite pentru următoarea recoltă, acest lucru a sporit deja amenințarea foametei”, a adăugat el. Reprezentantul permanent a adăugat că Rusia distruge și depozitele de cereale, infrastructura agricolă și depozitele de îngrășăminte și continuă să jefuiască vehicule agricole.

Fregata Amiral Makarov, pe calea crucișătorului Moskva?

Fregata Amiral Makarov, a doua cea mai puternică navă, după crucișătorul Moskva (deja inexistent), a Flotei Mării Negre a Federației Ruse, a luat foc după ce a fost lovită de rachete Neptun lângă Insula Șerpilor. Informații în acest au început să apară pe rețelele de socializare, la care s-a adăugat și o fotografie din cosmos.

Potrivit datelor preliminare, corabia care ar fi putut transporta aproximativ 200 de oameni la bord în zona insulei Șerpilor, a fost avariată. În total, ucrainenii au deja 11 nave inamice în contul lor.

Soluții satisfăcătoare nu se întrevăd

În cea de-a 72-a zi a invaziei ruse, președintele Volodymyr Zelenski a afirmat că nu vede semne de încheiere grabnică a războiului ruso-ucrainean: „Astăzi este cea de-a 72-a zi a unui război la scară largă și încă nu vedem sfârșitul. Nu simțim și nu vedem nicio dorință de a-i pune capăt din partea rusă. Și nu vedem soluții satisfăcătoare la provocările pe care Rusia le-a lansat prin acest război.

Din 24 februarie, n-a fost nicio zi în care să nu negociem pentru a primi arme, înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei etc. Și nu a existat nicio zi în care să nu negociem cu privire la o ieșire sigură și un coridor verde pentru oamenii care sunt asediați la Mariupol”.

Hoțul strigă „prinde hoțul!”

Rupând din Ucraina în modul cel mai barbar Crimeea și Donbasul, statul invadator arată cu degetul la Polonia. Dmitri Medvedev, urmându-l pe colegul său, Peskov, a spus că Polonia își dorește teritoriul Ucrainei de Vest: „Vestul Ucrainei va fi o achiziție binevenită pentru Polonia, care este înfometată de returnarea pământurilor... Vorbim despre anexarea efectivă a teritoriilor din Vestul Ucrainei de către Polonia. Terenul e tatonat fără grabă, dar sigur”, a spus oficialul.

Mihailo Podoliak din administrația prezidențială a reacționat că: "Spiritul lui Jirinovski s-a mutat în Medvedev și turuie pe tastatură falsuri despre planurile imperiale ale Poloniei. Lumea civilizată e făcută altfel. Polonia este un mare prieten, aliat și partener al Ucrainei. Varșovia nu-ți bagă un cuțit în spate, ca Rusia, ci îți întinde o mână de ajutor. Nu toți sunt barbari ca Rusia".

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.