Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 6 mai

Pe 8 mai Ucraina va marca Ziua Comemorării și Reconcilierii, iar pe 9 mai - Ziua Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial.

Institutul Ucrainean al Memoriei Naționale a prezentat sloganul acestor zile: „Am învins nazismul - vom învinge și rașizmul!”

Revizionismul în acțiune

Autoproclamata „ДНР" a început să returneze în localitățile capturate după 24 februarie denumirile care au fost anulate ca parte a decomunizării din Ucraina. Satul Nikolskoye, regiunea Donețk, a fost readus la vechea denumire de Volodarskoye, relatează sursele locale. Același lucru se prevede în zilele următoare la Mariupol - schimbarea indicatoarelor cu denumirea cartierelor, străzilor și piețelor.

Combinatul Azovstal, simbolul rezistenței de oțel

Trupele ruse au pătruns pe teritoriul combinatului Azovstal, ceea ce nu le reușea de mai mult timp. Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de interne a relatat că „potlogarii ruși au găsit un trădător dintre angajații uzinei, un fel de electrician, care a arătat tunelurile care duc în subteranele uzinei”.

După ce a fost întreruptă pentru un timp, comunicarea cu apărătorii Mariupolului la Azovstal a fost reluată, trupele ruse sunt deja pe teritoriul uzinei, a informat David Arakhamia, parlamentar, citând cuvintele comandantului regimentului Azov. Inamicul folosește aviația, artileria și trupe terestre.

Cum pasărea „pre limba ei”, așa și Lavrov cu evreii

Israel.
Biroul premierului israelian Bennett a spus că, într-o conversație telefonică cu șeful executivului israelian, Putin și-a cerut scuze pentru cuvintele lui Lavrov despre „sângele evreiesc al lui Hitler”. Bennet a acceptat scuzele și a mulțumit pentru clarificare.

Rusia. La rândul său, și Kremlinul a dat un mesaj despre conversația lui Putin cu Bennett, dar fără a pomeni niciun cuvânt despre scuzele pentru replicile nebădăioase ale lui Lavrov, scrie presa de la Kiev. Mai mult, Kremlinul, întrebat de jurnaliștii ruși dacă Putin și Bennett au discutat despre cuvintele scandalizante ale lui Lavrov, a spus că „toate subiectele conversației sunt indicate în relatarea serviciului de presă”.

Președinția ucraineană. Referindu-se la subiectul declarației nesocotite a șefului diplomației ruse, Andrii Ermak, șeful Oficiului prezidențial, a spus într-un interviu pentru The Times of Israel, că Rusia reprezintă o amenințare existențială nu numai pentru Ucraina, iar declarațiile antisemite ale Ministerului rus de Externe nu sunt doar negarea Holocaustului și blamarea victimelor sale, acesta este un exercițiu de revizionism asupra istoriei, cu care Moscova pretinde că se luptă.

„Negarea dreptului la existență a statului ucrainean și a poporului ucrainean, brutalitatea extremă cu care trupele ruse ne torturează și execută civilii, distrugerea sistematică a moștenirii noastre culturale – prea mult în aceste acțiuni amintește de opiniile și practicile naziștilor. Rusia încearcă să pună crimele proprii pe seama celor împotriva cărora le comite. Chiar dacă pentru aceasta trebuie să calce peste adevărul istoric", a spus șeful Oficiului președintelui..

El a subliniat că „a existat un singur Holocaust în istorie” și nici viziunea mizantropică asupra lumii, nici retorica disprețuitoare, nici metodele brutale ale organizatorilor și făptuitorilor săi nu au rămas trecutului. „În bogata istorie comună a evreilor și ucrainenilor au fost adăugate noi pagini”, a remarcat Ermak și a cerut Israelului să „reacționeze dur și hotărât la politica disprețuitoare și criminală a Rusiei”, să ia partea Ucrainei.

Externele ucrainene. Șeful externelor Dmitri Kuleba a vorbit cu ministrul israelian de externe Yair Lapid. Potrivit acestuia, Israelul a promis că nu va ajuta Rusia să eludeze sancțiunile și că va sprijini refacerea Ucrainei de după război.

Planul Marshall pentru Ucraina.

După conferința internațională privind furnizarea armamentului în Ucraina, ieri, la Varșovia a avut loc și o conferință axată pe asistența economică de reconstruire a Ucrainei după invazia rusă. Startul s-a dat cu 6,5 miliarde de dolari.

Conferința donatorilor de la Varșovia ar trebui să fie punctul de plecare pentru Planul Marshall european pentru Ucraina, scriu mediile kievene.

Potrivit lui Charles Michel, președintele consiliului european, fondul fiduciar ar trebui activat „cât mai curând posibil”. Vorbind despre restaurarea Ucrainei postbelice, Michel a remarcat că „scopul nu este de a restaura Ucraina care a fost. Scopul este de construi o Ucraină modernă, prosperă, orientată spre viitor”.

Aceasta înseamnă, de exemplu, că atunci când refacem infrastructura, este important să o edificăm în conformitate cu cerințele viitorului, ținând cont de schimbările climatice, de transformarea digitală a lumii și de problemele cu care ne confruntăm în UE și în întreaga lume”, a explicat el.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că Germania va aloca 125 de milioane de euro în plus pentru sprijin umanitar și măsuri de creștere a rezistenței Ucrainei împotriva agresiunii ruse.

Franța va crește sprijinul pentru Ucraina la 2 miliarde de dolari, a spus Macron. El a amintit că în 2022 Franța a alocat 1,7 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Steinmeier, din nou alături de Zelenski

Volodimir Zelenski a avut discuție cu Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, despre care a spus că a fost una „bună, constructivă, foarte importantă. I-am mulțumit pentru sprijinul puternic al Ucrainei. Ne așteptăm ca aceasta să fie consolidată. Poziția de frunte a Germaniei este importantă pentru a contracara agresiunea rusă. L-am informat despre situația de pe front, starea critică a lucrurilor din Mariupol.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.