Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 27 aprilie

Invazia nu mai e „operațiune specială”

După ce generalul rus Rustam Minnekayev a vorbit despre obiectivul de a tăia un coridor din Odesa spre separatiștii din Tiraspol, s-a tras cu aruncătoare de grenade asupra clădirii instituției de securitate din regiune – pentru a justifica caracterul defensiv al... viitorului atac. În urma incidentului, clădirea a fost avariată, geamurile au fost sparte.

Dar pentru conducerea „rmn” evenimentul nu a fost o surpriză, afirmă surse ucrainene: pe 22 aprilie, secretarul Comisiei pentru situații de urgență a „republicii” Vadim Shmalenko i-a cerut președintelui raionului Camenca Vladimir. Bychkov pregătirea urgentă a „comandamentului de apărare civilă a orașului”. Adică, chiar cu trei zile înainte de incident, liderii „rmn” pregăteau un buncăr sigur și confortabil. Potrivit informațiilor ucrainene, FSB va continua o serie de atacuri teroriste provocatoare pe teritoriul „rmn”.

Rusia întreprinde acțiuni de intimidare

Ieri, lângă localitatea Maiak din stânga Nistrului, au fost deteriorate prin explozii, calificate de autorități drept act de terorism, două turnuri de emisie radio, deservite de Federația Rusă. Totodată, rachete rusești au lovit podul de peste Nistru lângă orașul ucrainean Zatoca.

Rusia pregătește un atac cu rachete asupra „rmn”,care ar provoca victime în rândul populației civile. Potrivit informațiilor ucrainene, locuitorii regiunii separatiste primesc mesaje atribuite în mod fals Forțelor Armate și serviciilor speciale ale Ucrainei, populația civilă fiind somată să se evacueze. Ministerul ucrainean al Apărării subliniază că Ucraina nu are nimic cu aceste provocări, atribuindu-le serviciilor speciale ruse împotriva Ucrainei și Moldovei.

Tensiune în stânga Nistrului

Reacția Tiraspolului.
În legătură cu exploziile din nerecunoscuta „rmn”, atacul rușilor cu rachete asupra unui pod din regiunea Odesa și declarațiile armatei ruse despre planurile de a ocupa întregul sud al Ucrainei și de a crea un „coridor” din Crimeea spre „pmr”, liderul de la tiraspol Vadim Krasnoselsky a presupus că „cei care au organizat acest atac au scopul de a implica Transnistria în conflict. Și pot spune cu încredere că nu va funcționa”, a spus Krasnoselsky. El crede că în spatele exploziilor se află unele „grupuri de militanți” din Ucraina.

Reacția Chișinăului. Maia Sandu a convocat Consiliul de securitate, după care a spus că „autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. „Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”.

Reacția Bellingcat. Jurnalistul de investigație Hristo Grozev consideră că obiectivul Moscovei este, cel mai probabil, subminarea situației din Moldova pentru a o face inacceptabilă pentru NATO și UE. Celelalte strategii pe termen lung ale Kremlinului în regiune nu sunt încă clare, a spus el.

De asemenea, analistul a opinat că Rusia ar putea folosi, teoretic, grupul de trupe ruse din Tiraspol pentru a ataca Odesa, dar numai dacă Moscova are o „strategie rațională” pentru a lupta timp de șase luni. „Dacă teza că Rusia nu poate câștiga războiul, cel puțin moral, este deja acceptată, atunci poate că există dorința de a implica NATO în acest război, astfel încât nu numai Ucraina, ci și inamicul global – NATO, Occidentul să piardă”, - a spus Grozev.

Expertul nu a exclus că am putea fi martorii unui preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial: este greu de imaginat că România, membră NATO, ar ignora încercarea Rusiei de a ataca Moldova și nu ar apăra-o.

Reacția Kievului. Incidentele au fost comentate și de Mihailo Podoliak, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei. El a menționat că „Ucraina va asigura securitatea strategică în regiune.

Presupuneri din Odesa referitor la autorii atacurilor din zona separatistă...

Cred că elita politică, economică, criminală transnistreană înțelege cel mai bine: cea mai gravă amenințare la adresa puterii și existenței lor este perspectiva „eliberării” de către Rusia, opinează redactorul publicației Dumskaia. Starea actuală a „zonei gri”, un fel de offshore cu granițe transparente în mijlocul continentului, este principala sursă a puterii și bunăstării lor. În cazul stabilirii unui „coridor”, puterea lor se va încheia, iar soarta elitelor din Crimeea și Donbass este cea mai bună confirmare a acestui lucru.

... Singura parte interesată să atragă „rmn”-ul în actualul război este Federația Rusă. Acest lucru este evident pentru orice persoană sănătoasă, mai ales dacă această persoană locuiește în Transnistria... „rmn” va ataca Ucraina doar într-un singur caz - dacă Kremlinul îi va cere conducerii transnistrene să se sinucidă.

Ucraina este în legătură cu Moldova în tema exploziilor

Alexei Arestovici, consilier în administrația prezidențială a Ucrainei leagă loviturile cu rachete din regiunea Belgorod-Dnestrovsky cu o posibilă ofensivă rusă în Basarabia istorică. Potrivit acestuia, Ucraina este în legătură cu Moldova pe această temă. Podul peste Nistru de la Zatoka, avariat în urma unui atac cu rachete rusești, a fost deschis pentru deplasare într-o direcție, transmite Suspilne.

Moscova amenință cu un război nuclear

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, la o întâlnire cu secretarul general al ONU, António Guterres, că o operațiune militară specială în Ucraina a fost lansată în conformitate cu Carta ONU. În altă ordine de idei, el a afirmat că știe cine este autorul provocării din orașul ucrainean Bucea. Potrivit lui Putin, armata rusă nu are nimic de-a face cu masacrul de civili care s-a descoperit acolo.

În paralel, ministrul de externe Serghei Lavrov a intimidat din nou lumea cu „riscul războiului nuclear, acest pericol nu trebuie subestimat”.

Fug de „eliberare”

De la începutul războiului, numărul migranților în Ucraina a depășit 7,7 milioane, adică 17% din populație. Acest lucru se precizează în raportul Organizației Internaționale pentru Migrație, publicat marți, 26 aprilie. În același timp, 2,8 milioane de ucraineni s-au întors deja la locurile de reședință permanentă, 31% dintre ei - în regiunile de nord, 20% - la Kiev, 15% - în vest, 12% - în regiunile de est, 9% - în regiunile centrale. 73% dintre cei repatriați nu intenționează să-și părăsească locul de reședință în viitor.

Partizanii, în acțiune

În localitatea Kremennaya, Luhansk, a sărit în aer clădirea în care se adunaseră colaboraționiștii locali și invadatorii ruși pentru a face „regulă” în orașul ocupat. În explozie și-au pierdut viața mulți reprezentanți ai structurilor rusești de forță și colaboraționiști locali care urmau să conducă orașul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.