Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 5 august

Opt morți într-o stație de transport public la Torețk

Opt civili au fost uciși și alți patru răniți, inclusiv trei copii, într-o stație de transport public la Torețk (vezi foto). Șeful regiunii Pavel Kirilenko a scris că rușii au tras cu tunul într-o stație de transport în comun, unde la acea oră era o mulțime de oameni. În afară de aceasta, agresorii au avariat o biserică și l-au rănit pe preotul local, au deteriorat clădirile înalte din preajmă.

Tirul de artilerie asupra Torețkului, cu maturi uciși și copii răniți este încă un atac terorist comis de Rusia, a declarat șeful administrației președintelui ucrainean Andriy Ermak. El a cerut Statelor Unite să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului.

„Gulerașele albe” cer milă și indulgență pentru călăi și violatori

Amnesty International a publicat un raport în care acuză Forțele Armate ale Ucrainei că ocupă poziții în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale, ceea ce este contrar dreptului internațional umanitar. Activiștii pentru drepturile omului au spus că Forțele Armate ale Ucrainei pun în pericol oamenii atunci când deschid focul în zone populate, iar bazele din zonele rezidențiale devin ținte legitime pentru ruși.

În replică, Mihail Podoliak, consilier în administrația prezidențială, a menționat că astfel de declarații fac parte din propaganda rusă care discreditează Forțele Armate ale Ucrainei în ochii societăților occidentale: „Singurul lucru care reprezintă o amenințare pentru viața ucrainenilor este armata rusă de călăi și violatori care a venit în Ucraina pentru a comite genocid. Apărătorii noștri își protejează oamenii și familiile. Pentru Ucraina, viața oamenilor este o prioritate necondiționată, motiv pentru care evacuăm locuitorii din orașele din prima linie".

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, la rândul său, a calificat ca nedrept raportul Amnesty International: „Acest comportament al Amnesty nu ține de găsirea și raportarea unui adevăr lumii, ci despre echivalarea falsă a făptașului cu victimă”.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a comentat și el declarația Amnesty International: „Orice încercare de a pune sub semnul întrebării dreptul ucrainenilor de a rezista genocidului, de a-și apăra familiile și casele, de a-și proteja viața lor și viața copiilor lor, de a rezista acțiunilor Rusiei ca stat terorist, este o perversiune, indiferent în ce construcții juridice ar putea fi mascată.

Orice încercare, chiar și accidentală de a echivala agresiunea rusă neprovocată și autoapărarea ucraineană, așa cum se face în materialul Amnesty International, este dovada unei pierderi de repere și a unei modalități de distrugere a propriei autorități".

Nu de propun un dialog. Vor să ne predăm

În timpul unei conversații cu presa africană, președintele Volodymyr Zelenski a spus că nu crede în dialogul cu Rusia: "Nu ne propun un dialog. Ne propun să ne predăm... Sunt președinte de trei ani. Nu veți găsi pe nimeni din președinții țărilor UE care nu ar fi primit semnale că vreau discuții directe cu președintele Rusiei, că nu putem admite un război la scară largă, că vor fi zeci și sute de mii de morți și milioane de refugiați... L-am sunat de multe ori”.

„Când au venit încoace să ne ocupe, ce era de făcut? Să sun din nou? Acesta nu este un dialog și nu e o reconciliere. Acesta este un ultimatum. Sună așa: dacă nu faci cum vrem noi, te omorâm. Ne leagă mâinile, ne taie limba și apoi spun că sunt pregătiți pentru dialog”, a spus Zelensky.

Nava cu porumb ucrainean a trecut inspecția în Turcia

Nava RAZONI a trecut inspecția Centrului comun de coordonare din Istanbul și a fost gata să navigheze spre destinație.

Totodată, sunt acceptate cereri pentru intrarea de noi nave în porturile ucrainene pentru încărcarea produselor agricole. Ieri, 17 nave erau încărcate și așteptau permisiunea de a pleca.

Președintele Volodymyr Zelenschi a anunțat că, în condiții de război, economia ucraineană este în comă, dar exportul de cereale pe mare îi va returna aproximativ 10 miliarde de dolari. În același timp, liderul ucrainean a reamintit că deficitul bugetar lunar al Ucrainei este de 5 miliarde de dolari.

Nu intri de două ori în aceeași apă...

A doua oară rușii nu vor avea succes în direcția Kiev, deoarece Forțele Armate ale Ucrainei sunt mult mai bine pregătite pentru o eventuală ofensivă, a spus comandantul Forțelor Comunale, general-locotenentul Serghei Naev: „Am analizat acțiunile anterioare ale inamicului în direcția Kiev și, după ce am studiat această experiență, am prevăzut acțiunile noastre adecvate. „Pozițiile defensive sunt situate tocmai în acele locuri unde forțele inamice sunt cel mai probabil să atace. Am creat un sistem integrat de distrugere prin foc, care prevede distrugerea inamicului la apropierile îndepărtate și în adâncurile formațiunilor sale de luptă”.

Dmitro Kulaba, ministrul de externe ucrainean a anunțat planuri pentru Crimeea. Potrivit acestuia, eforturile diplomatice necesare în acest sens vor fi discutate la cel de-al doilea summit al Platformei Crimeii din 23 august. El a subliniat că dinamica de dezvoltare a platformei Crimeea nu trebuie întreruptă.

Peste bâtă – doar cu bâta

Mihail Podoliak, consilier prezidențial, a spus că pentru a negocia cu Rusia, trebuie să ai o poziție corectă de negociere, care include patru componente: artilerie cu rază lungă de acțiune, MLRS și ATAСMS, pentru a distruge logistica rusă; apărare aeriană/apărare antirachetă pentru a proteja orașele; „dronele de atac sunt cei mai buni vânători”; vehicule blindate pentru contraofensivă.

De la Est, nimic bun

Polonia va construi o barieră electronică la granița cu regiunea Kaliningrad și pe granița râului Bug. Construcția va începe la sfârșitul anului, a declarat Anna Michalska, purtătoarea de cuvânt a serviciului polonez de frontieră. În plus, potrivit ei, este planificată construirea unei bariere electronice la granița polono-belarusă, stâlpii cu camere au fost deja instalați acolo.

Iar Estonia se va debarasa de 400 de monumente sovietice, a declarat premierul Kaja Kallas: „S-a hotărât principalul lucru - monumentele „roșii” trebuie îndepărtate din spațiul public și o vom face cât mai curând posibil”. Separat, guvernul va decide soarta tancului T-34, instalat sub forma unui monument în orașul Narva. În Narva, peste 90% din populație sunt vorbitori de rusă și se opun demolării monumentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.