Radio Patrin, disponibil și pe telefoanele mobile

A fost lansată oficial aplicația mobilă a postului online Radio Patrin. Aplicația poate fi descărcată de pe Google Play și este activă doar pentru dispozitivele cu sistem de operare android. Postul de radio poate fi ascultat și de la calculator, accesând site-ul www.radiopatrin.md.

Într-o conferință de presă la IPN, Victorina Luca, fondatoarea Radio Patrin, a afirmat că platforma vine să promoveze drepturile femeilor rome, încurajează activismul civic și liderismul în rândul reprezentanților acestei comunități. Aplicația mobilă a postului Radio Patrin este gândită în special pentru tineretul de etnie romă și pentru activiștii civici. Potrivit Victorinei Luca, din anul 2016, de când a fost lansat postul de radio, a crescut numărul de tineri romi care s-au implicat în viața comunității. Audiența zilnică a postului înregistrează circa 7000 de ascultători.

Elena Sârbu redactor-șef  la Radio Patrin, a menționat că subiectele abordate în emisiuni vin să încurajeze în special femeile rome să se implice în treburile comunității. „Vrem ca femeile să se implice la orice nivel,  să aibă oportunitatea să crească ca personalități implicate în viața societății și să dețină funcții publice”. Potrivit Elenei Sârbu, femeile rome sunt ignorate de partidele politice și de politicieni. Din acest motiv, au șanse mai mici să obțină o funcție publică.

Eugenia Iurco, manager de ţară a Reţelei femeilor pentru democrație, a afirmat că Radio Patrin promovează liderismului în rândul femeilor rome. „Ne propunem ca la alegerile atât locale, cât și parlamentare să avem cât mai multe femei rome care să candideze”, a spus Eugenia Iurco. Aceasta s-a referit la date statistice care arată că rata de alfabetizare în rândul femeilor rome cu vârsta între 16-24 ani este cu 28% mai mică decât în cazul femeilor de alte etnii.

Radio Patrin își propune diminuarea stereotipurilor care există în societate faţă de comunitatea romă. Radio Patrin difuzează, pe lângă programele sociale, diverse genuri de muzică: romani tradițională veche, cât și muzică nouă.

  • victorina luca despre aplicatie.mp3
  •     0
  • elena sarbu despre femei in politica.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.