PSRM va contesta la CC înaintarea lui Igor Grosu și va propune mâine o altă candidatură

Partidul Socialiștilor va contesta la Curtea Constituțională procedura de înaintare a candidaturii liderului PAS, Igor Grosu, la funcția de premier. „Considerăm că au fost încălcate anumite prevederi constituționale”, a declarat într-o conferință de presă deputatul PSRM Vlad Batrîncea. Potrivit parlamentarului, joi, socialiștii vor înainta pentru funcția de premier, din partea majorității parlamentare, un „candidat bun, profesionist, care va face față crizei”, transmite IPN.

Potrivit deputatului, candidatul care va fi înaintat este o persoană foarte pregătită și știe foarte bine ce presupune gestionarea crizei, ce ține de activitatea stabilității economico-financiare și va fi un membru de echipă care va face față tuturor presiunilor, indiferent de unde vin acestea. Persoana a ocupat funcții importante în stat, a condus procese importante, are o experiență bună în gestionarea crizelor. Vlad Batrîncea mai spune că PSRM are mai mulți candidați pentru funcția de premier. Nu se exclude nici candidatura liderului socialiștilor, care, potrivit lui Batrîncea, ar fi un prim-ministru bun, dar la această etapă, nu vor examina înaintarea sa.

PSRM consideră acțiunile care au avut loc ieri, 16 martie, drept „o lovitură asupra intențiilor lor sincere de a găsi consens și de a oferi stabilitate Republicii Moldova”. Dar chiar și așa, sunt gata de dialog în condiții legale. Deputatul a adăugat că ieri, în cadrul discuției cu președintele, nu s-a discutat scenariul înaintării lui Igor Grosu la funcția de premier. „Dacă acest scenariu ieri nu a fost discutat și dacă există intenția nobilă de a elabora un plan anticriză, o foaie de parcurs, doamna președinte trebuie să se mai gândească o dată, și destul de bine, dacă această înaintare a fost una rațională”, a declarat Vlad Batrîncea.

Vlad Batrîncea a mai spus că asupra Marianei Durleșteanu s-au pus „presiuni enorme în stilul lui Plahotniuc” pentru a-și retrage candidatura. Cu detalii, deputatul a spus că va reveni mai târziu.

Mariana Durleșteanu, candidata înaintată de majoritatea formalizată la funcția de premier, a anunțat pe 16 martie că se retrage. După care, președintele Maia Sandu a comunicat că a luat act de decizie și, în condițiile în care nu există un candidat susținut de o majoritate formalizată, a decis să-l propună pe actualul lider PAS, Igor Grosu. Președintele i-a cerut lui Igor Grosu să pregătească programul de guvernare, să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.