PSRM: Singura cale este Guvernul să retragă proiectul pentru care și-a asumat răspunderea

Singura cale din situația în care s-a ajuns este retragerea proiectului de lege pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, iar apoi acest proiect să fie consultat și votat în Parlament. Declarația îi aparține deputatului Partidului Socialiștilor Vasile Bolea și a fost făcută după ședința fracțiunii, la care a participat și premierul Maia Sandu, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Vasile Bolea a amintit că, acum o lună, a fost semnată înțelegerea politică între reprezentanții majorității parlamentare. În opinia sa, acest acord a fost grav sfidat de către colegii din Blocul ACUM și de către prim-ministru.

Parlamentarul a menționat că acest acord se referă și la reforma justiției, inclusiv modificarea Legii procuraturii. Însă, spune Vasile Bolea, „pe 6 noiembrie s-a pus cruce pe prevederile legii”. „Premierul, pe la spate, mișelește, a venit cu un proiect de asumare de răspundere și prin care vrea personal să preselecteze candidații pentru funcția de procuror general, desconsiderând cea mai mare fracțiune parlamentară, PSRM, echipă care până acum a susținut toate inițiativele de la Guvern sau de la colegii din Blocul ACUM”, a declarat Vasile Bolea.

Deputatul spune că pe 6 noiembrie „s-au schimbat regulile de joc în timpul jocului”. Potrivit lui, „o simbioză dintre Plahotniuc și Filat este văzută în chipul Maiei Sandu”. Vasile Bolea a mai spus că premierul, prin acțiunile sale, „a rupt acordul” și deputatul a demonstrat acest lucru rupând simbolic documentul în fața presei.

Vasile Bolea a declarat că, după o oră și jumătate, cât a durat ședința, deputații socialiști consideră că vor să păstreze această coaliție, acest Guvern, cele trei componente să meargă împreună înainte. Iar dacă există unele probleme, PSRM este gata să vină cu expertiză în ceea ce ține de reforma justiției. Potrivit deputatului, singura cale din această situație este retragerea proiectului de asumare de răspundere și examinarea lui în legislativ. Socialistul a mai spus că, până la ora 15.00, când urmează să înceapă ședința Parlamentului, mai este timp și se va vedea care sunt deciziile finale.

Pe 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât premierul să fie responsabil de preselectarea candidaților la funcția procuror general. Maia Sandu a declarat că modificările operate în septembrie anul curent nu s-au soldat cu rezultatele scontate de a alege un procuror onest, integru și curajos. Deși Ministerul Justiției a creat o comisie specială pentru a preselecta candidații la funcția procuror general, înainte de a-i prezenta Consiliului Superior al Procurorilor, această sarcină nu a putut fi îndeplinită pentru că membrii comisiei nu au avut acces la date suficiente care ar confirma integritatea și profesionalismul candidaților. Maia Sandu susține că nu a găsit altă soluție decât să înainteze în Parlament asumarea de răspundere pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât să propună doi candidați la funcția de procuror general.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.