PSRM propune modificarea Legii asigurării pentru accidente de muncă

Toate tipurile de indemnizații de incapacitate temporară de muncă, indiferent de tipul acestora, se vor calcula în baza venitului asigurat realizat în ultimele 12 luni anterioare survenirii riscului asigurat. Totodată, indemnizația suportată din mijloacele angajatorului se va stabili în cuantum de 100% din salariul mediu al angajatului. Aceste prevederi se conțin într-o inițiativă legislativă, care prevede modificarea Legii asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale, prezentată de Partidul Socialiștilor, transmite IPN.

Proiectele au fost prezentate într-o conferință de presă, de către deputații PSRM. Aceștiau au mai pregătit un proiect de modificare a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală. Acesta prevede asigurarea obligatorie de asistența medicală pentru cetățenii care beneficiază de o pensie din partea altui stat.

Deputata Alla Darovannaia a mai menționat că, începînd cu 1 iulie, salariile pedagogilor, medicilor și altor bugetari pot fi majorate. „Veniturile bugetare au crescut în acest an față de 2019. Aș vrea să menționez că, daca dinamica încasărilor la buget se va menține, aceasta ne va permite o nouă majorare a salariilor pedagogilor, medicilor și altor bugetari. Totodată, vor fi propuse și măsuri suplimentare de protecție socială a veteranilor de război și a membrilor familiilor celor căzuți pe cîmpul de luptă”, a spus parlamentara.

Alla Darovannaia a anunțat și lansarea negocierilor pe marginea acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială. Proiectul acestui accord este menit să instituie un nou cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Federația Rusă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.