PSRM propune ca SIS să revină în subordinea Parlamentului. Reacția PAS

Deputații Partidului Socialiștilor vin cu inițiativa ca Serviciul de Informații și Securitate să revină în subordinea Parlamentului, după ce în 2019, instituția a fost trecută în subordinea președintelui țării. Autorii motivează prin faptul că Republica Moldova este o țară parlamentară, fiind necesară „consolidarea controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate”, transmite IPN.

Potrivit proiectului propus, activitatea SIS trece sub control legislativ, iar directorul va fi numit în funcție de Parlament, pe un termen de cinci ani. „Este de remarcat faptul că fiabilitatea și efectivitatea Serviciului de Informații și Securitate trebuie îmbunătățită în măsură să facă față noilor evoluții, tendințe și provocări pe palierul de securitate, care înregistrează o intensitate ascendentă”, menționează deputații socialiști.

„Ca urmare a analizei complexe a sistemului național de securitate, având la baza studiului cadrul legislativ, vulnerabilitățile la nivel național, riscurile de origine externă, inclusiv asimetrice, se constată necesitatea urgentă de a atribui SIS a unor atribuții suplimentare”, se spune în nota informativă a proiectului.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție, menționând că Igor Dodon a înregistrat, prin deputații săi, un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea președintelui ales. Potrivit lui, Comisia juridică a aprobat, cu cinci voturi, raportul pentru două lecturi.

„Asta înseamnă că mâine se planifică adoptarea lui în plen, în două lecturi. Este desigur o acțiune disperată a unui personaj căruia îi fuge pământul de sub picioare. De asemenea, se scuipă pe voința a peste 1,6 milioane de oameni care au participat la alegerile prezidențiale, or aceștia a mers la vot inclusiv pentru faptul că președintele, ca instituție, să le reprezinte interesele. Nu mai zic de faptul că proiectul este vădit neconstituțional”, susține deputatul PAS.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.