PSRM: Ministra Stamate trebuie să facă gestul de onoare și să demisioneze

Partidul Socialiștilor așteaptă demisia ministrului justiției, Olesea Stamate, și desemnarea de urgentă de către Blocul ACUM a unei persoane competente în această funcție, care să fie capabilă să facă o reformă reală a justiției. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă, după ce ministra justiției a anunțat că va anula rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, transmite IPN.

„Constatăm că, după mai multe momente confuze, generate de modul în care ministra justiției a gestionat acest concurs, avem parte de un final comico-tragic, care aduce cu sine cel mai mare eșec al actualului guvern. Ministra justiției practic își recunoaște public incompetența, își anulează propriul concurs, organizat așa cum a dorit ea și cu cine a dorit ea. Toate acestea vin după ce aceeași ministră inițial a apărat public cu rezultatele concursului și a dat asigurări că totul a fost organizat legal și corect. Iar acum constatăm că anumite presiuni politice care s-au făcut asupra ei au determinat-o să ia o decizie care discreditează total reforma justiției”, a declarat deputatul PSRM Vasile Bolea.

Potrivit parlamentarului, Olesea Stamate a compromis și modificarea legislativă făcută de majoritatea parlamentară privind modalitatea de selectare a procurorului general, „o modificare care și așa a fost făcută forțând Constituția”. „Un alt lucru extrem de grav este că în declarațiile sale anterioare, dar și în cea prin care anunță anularea concursului, doamna ministru Stamate sugerează foarte clar că problema a fost că nu a trecut un anumit candidat de filtrul concursului, unul care se pare că era preferatul cercului politic care a desemnat-o în funcție. Acest lucru indică o dată în plus lipsa totală de independență a ei”, a mai spus Vasile Bolea.

Consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, a spus că, odată cu învestirea în funcție, ministrul justiției merge din eșec în eșec și acest concurs pentru desemnarea procurorului general este unul dintre ele. Potrivit lui, ministra și-a asumat răspunderea politică pentru rezultatele concursului și, în aceste condiții, trebuie să-și depună demisia.

Deputatul socialist Grigore Novac a menționată că, spre regret, în ultima perioadă cetățenii au fost martorii mai multor eșecuri. „Concursul acesta, modificarea Legii cu privire la procuratură, au fost forțate. Noi, socialiștii, am acceptat dintr-un sigur motiv – ne-am gândit că se face un lucru bun. Dar atunci când cineva este favorizat și concursul este anulat pe motiv că nu a trecut uite, Doamne, un favorit, nu acceptăm”, a declarat deputatul.

Cât despre asumarea de către Guvern a răspunderii pentru modificările în lege care îi vor permite premierului să preselecteze candidații la funcția de procuror general, deputații PSRM au declarat că vor veni ulterior cu o reacție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.