PSRM inițiază discuții cu fracțiunile parlamentare

Partidul Socialiștilor inițiază discuții cu fracțiunile și grupurile parlamentare cu privire la acțiunile viitoare pentru dizolvarea legislativului și elaborarea unei foi de parcurs pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Totodată, socialiștii îi cer „în mod categoric” președintelui să desemneze, până la începerea sesiunii parlamentare, pe 1 februarie, un candidat la funcția de premier. În caz contrar, vor declanșa proteste în masă. Despre aceasta a anunțat liderul PSRM, Igor Dodon, după ședința executivului politic al formațiunii, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu de inacțiune și de faptul că ar încălca Constituția. Or, potrivit lui, o hotărâre a Curții spune că, după consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele este obligat să înainteze o candidatură pentru funcția de premier.

Politicianul a menționat că marți dimineața, 19 ianuarie, colegii săi se vor adresa la Curtea Constituțională cu privire la două chestiuni. Și anume, care este termenul maxim în care președintele este obligat să desemneze un candidat la funcția de premier după demisia Guvernului. Și doi, care sunt sancțiunile pentru șefului statului, în caz că nu înaintează un candidat la funcția de premier.

Igor Dodon a reiterat că PSRM pledează pentru alegeri parlamentare anticipate în acest an și în acest sens în Constituție sun prevăzute două soluții clare. Potrivit lui, socialiștii nu examinează categoric soluția ce ține de inactivitatea Parlamentului timp de trei luni. Din acest considerente, în luna februarie, deputații se vor convoca și vor vota legi. „De aceea, unica soluție pentru dizolvare, este înaintarea unui candidat la funcția de prim-ministru, nevotarea acestuia de două ori și dizolvarea Parlamentului”, afirmă politicianul.

Potrivit lui, „dacă președintele țării și complicii săi vor abuza în continuare de norma constituțională, PSRM își rezervă dreptul de a întreprinde toate acțiunile constituționale împotriva șefului statului”. „Toate acțiunile legale, inclusiv proteste în masă, față de uzurpatorii puterii de stat în Republica Moldova. Președintele, dacă continuă cu aceste chestii, aceasta este uzurparea puterii”, a declarat Igor Dodon.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.