PSRM: Guvernul trebuie să înghețe creșterea tarifelor la serviciile comunale de bază

Partidul Socialiştilor a condamnat lipsa unei reacții şi a unui complex de măsuri clare din partea Guvernului şi a partidului de guvernământ vizavi de creșterea tarifelor la utilități. „Guvernul este obligat să înghețe creșterea tarifelor printr-o decizie fermă. Din câte se știe, în perioada pandemiei, cele mai liberale țări din lume au aplicat aceste măsuri. Cabinetul de miniștri, președintele țării trebuie să inițieze negocieri directe cu producătorii şi furnizorii de energie electrică pentru a obţine reducerea preţurilor. Guvernarea este obligată să identifice fonduri şi să elaboreze mecanisme funcţionale de compensare a pierderilor financiare ale populaţiei, provocate de creşterea galopantă a costului vieţii”, se arată într-o declarație a PSRM, ca răspuns la informația de ieri privind estimata  majorare a tarifului la gazele naturale, transmite IPN.

Partidul Socialiştilor a cerut convocarea imediată a ședinței extraordinare a Parlamentului, audierea raportului prim-ministrului şi al ministrului responsabil de energetică pentru a elabora măsuri urgente de susținere a populației.  Partidul de opoziție a numit Guvernul PAS ca fiind unul „antisocial și antipopular”, care „promovează o politică de genocid împotriva poporului propriu”. „Majorarea practic de două ori a tarifelor la gazele naturale, creșterea iminentă a prețurilor la energia electrică fac ca cea mai mare parte a populației tării să ajungă la limita supraviețuirii fiziologice. Aceste tarife sunt incompatibile cu viața pentru sute de mii de bătrâni care primesc pensii mizerabile, pentru familiile tinere cu copii, pentru muncitori, țărani, pedagogi, angajații din sfera socială, care și până acum o duceau de azi pe mâine. Toți acești oameni, majoritatea covârșitoare a locuitorilor tării, sunt condamnați la moarte sigură de către guvernarea actuală”, se arată în declarația principalului partid de opoziție din Parlament.

„Cea mai mare parte a locuitorilor Moldovei trăiește cu ziua de azi, nu-şi face planuri deoarece trăiește cu mult sub limita sărăciei. Şi ei nu se vor simţi mai bine dacă vor auzi din gura acestei guvernări neputincioase despre criza energetică mondială. E târziu deja să ajuţi oamenii. Ei trebuie salvaţi”. „Aici oamenii sunt nevoiţi să supravieţuiască, se confruntă zilnic cu probleme severe, suferă de subnutriție, nu au posibilitatea să-și procure lucruri noi, să-şi asigure studii de calitate şi asistenţa medicală necesară. Cea mai mare parte a veniturilor o cheltuiesc pentru alimente şi plata pentru serviciile locativ-comunale, ca să nu îngheţe şi să nu-şi piardă acoperișul deasupra capului. Un nou val de creşteri ale preţurilor îi va lipsi şi de hrană, şi de posibilitatea de a plăti pentru lumină, gaze, încălzire. Actuala guvernare le oferă o singură soluție – să moară de foame sau de frig. Acestea sunt „vremurile bune” care le-au fost promise”, se menționează în declarația PSRM.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.