Protest în PMAN împotriva vaccinării obligatorii: „Unde ai obligativitate, nu mai este libertate”

Mai mulți preoți și enoriași au protestat în fața Guvernului de la Chișinău declarându-se împotriva unei eventuale vaccinări obligatorii anti-COVID-19 și a unei eventuale discriminări pe motiv de prezență sau nu a certificatului de vaccinare. Aceștia au venit cu pancarte pe care era scris: „Corpul meu, copilul meu, decizia mea”, „Unde ai obligativitate, nu mai este libertate”, „Binele” se cheamă abuz” și au cântat rugăciuni în grup, transmite IPN.

Elena Bîtcă, de la Mișcarea Juriștilor Ortodocși, susține că legislația Republicii Moldova nu prevede vaccinarea obligatorie, respectiv, prin eventuala introducere a unei astfel de prevederi în legislație, va avea loc discriminarea și hărțuirea oamenilor. Ea, din numele mulțimii, a făcut apel către instituțiile statului, dar îndeosebi, către conducătorii de instituții, să stopeze hărțuirile și discriminările.

De asemenea, protestatarii sunt împotriva unei eventuale discriminări pe motiv de prezență sau nu a certificatului de vaccinare, considerând că nici certificatul de vaccinare nu trebuie să fie obligatoriu. „Creștinii ortodocși susțin poziția oficială a bisericii ortodoxe din Moldova și nu a unor persoane particulare precum că vaccinarea trebuie să fie obligatorie”, a declarat Elena Bîtcă.

Ea și-a manifestat speranța că autoritățile nu vor recurge la modificarea legislației pentru introducerea obligativității vaccinării, iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci protestele de acest fel vor continua cu o altă intensitate.

Activistul Vitalie Ceban, susține că nu este împotriva vaccinării, dar este pentru libertatea de alegere. Personal nu s-a vaccinat pentru că așteaptă etapa de testare și să vadă efectele adverse pe termen mediu și lung. El mai crede că imunizarea naturală este o cale de asigurare a imunizării colective, aceasta fiind posibilă nu doar prin vaccinare.

Activistul Rodion Gavriloi a venit și el cu o reacție la protestul din PMAN. Acesta a remarcat că a primit trei doze de vaccin AstraZeneca și se simte foarte bine. „Cum asa? Prima în Iași. A doua în Chișinău (ca prima doza calculata în Republica Moldova). A treia în Chișinău (ca fiind a doua calculata în Republica Moldova) Ah, da. Am și studii în teologia Ortodoxă (7 ani)”, a scris acesta pe Facebook.

Organizatorii protestului au depus o scrisoare în care își exprimă temerile și cerințele, la Guvern și la Președinție.

Medicii epidemiologi recomandă vaccinarea anti-COVID-19 ca fiind singura cale de protecție contra formelor grave și extrem de grave de COVID-19. Până astăzi în țară s-au vaccinat mai bine de un milion de persoane.

În Republica Moldova vaccinarea anti-COVID-19 este benevolă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.