Promo-LEX cere autorităților să discute cu Kozak respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

Asociația Promo-LEX solicită autorităților constituționale ale Republicii Moldova să discute cu Dmitrii Kozak, șef-adjunct al administrației președinției Federației Ruse problema privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite IPN.

„Una dintre problemele grave rămâne situația celor 8 școli din teritoriul controlat de administrația de facto de la Tiraspol, însă aflate în jurisdicția autorităților constituționale. Recent, a fost înregistrată o tentativă de suspendare a activității Liceului ,,Lucian Blaga,, din or. Tiraspol pe un termen de 3 luni. Sute de elevi se află sub riscul de a nu putea începe procesul educațional în noul an de studii 2021 – 2022. Totodată, cu referire la problema școlilor, menționăm și problema neexecutării Hotărârii CtEDO în cauza Catan și alții vs. Moldova și Rusia, care rămâne neexecutată de aproape 9 ani și nemijlocit urmează a fi executată de Guvernul și autoritățile Federației Ruse”, menționează Promo-LEX, într-un comunicat de presă.

Situația școlilor este doar una din problemele grave cu care se confruntă locuitorii regiunii transnistrene. Asociația Promo-LEX a obținut câștig de cauză în peste 50 cauze examinate de CtEDO, care a dispus încasarea în total a peste 5 milioane de euro cu titlu de prejudicii morale, materiale și asistență juridică în beneficiul unui număr de peste 2000 victime ale violării drepturilor omului. „În mod deosebit vom menționa problema aplicării tratamentelor inumane și degradante, aplicarea abuzivă a reținerilor și aresturilor în regiune, inclusiv în temeiul unor învinuiri falsificate și împotriva persoanelor care au opinii critice față de regim și persoanele care controlează acest teritoriu al Republicii Moldova. Mai nou, regimul de la Tiraspol a pus în practică sistemul represiv împotriva persoanelor care se expun liber în spațiul public, astfel fiind condamnate pentru presupuse fapte de extremism și spionaj”, subliniază Promo-LEX.

Având în vedere că vizita înaltului demnitar rus este un prilej pentru abordarea acestor probleme, Asociația Promo-LEX solicită în mod repetat autorităților ambelor state să depună întreg efortul pentru eliberarea imediată a lui Oleg Horjan, Adrian Glijin, Serghei Mirovici, dar și a altor deținuți politici din regiunea transnistreană, acuzați abuziv de comiterea mai multor infracțiuni fără nicio fundamentare, încetarea urmăririi penale în privința persoanelor care se fac „vinovate” de încălcarea „legii extremismului”, adoptate de către regimul de la Tiraspol și care constituie un instrument de represiune împotriva libertății de exprimare.

Totodată, Promo-LEX cere executarea măsurilor individuale și a celor generale care reies din Hotărârile CtEDO cu privire la violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, asigurarea accesului liber pentru monitorizarea eficientă a situației privind drepturile omului în regiunea transnistreană, inclusiv prin implicarea apărătorilor drepturilor omului dar și a raportorilor speciali ai ONU, sancționarea persoanelor responsabile de violarea drepturilor omului în acest teritoriu.

Șefa statului, Maia Sandu, se va întâlni astăzi cu șeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, care se află într-o vizită la Chișinău. Alături de președinte, la întâlnire va participa viceprim-ministrul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, și viceprim-ministrul, ministerul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, transmite IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.