„Proiectul Moldovenesc” – 8 ani de aflare la guvernare a PCRM şi a lui V. Voronin

Comunicat de presă

„Proiectul Moldovenesc” –  8 ani de aflare la guvernare a PCRM şi a lui V. Voronin

La 28 noiembrie 2010 vor avea loc alegeri în parlamentul ţării noastre, după care parlamentul urmează să aleagă preşedintele. Pentru ca cetăţenii să poată face o alegere corectă, este foarte important ca ei să cunoască ce reprezintă de fapt liderii partidelor care, în cazul venirii la putere, vor determina politica internă şi externă a statului.

Actuala campanie electorală este marcată de un val fără precedent de minciuni şi manipulare a opiniei publice din partea PCRM. Acest partid a avut dintotdeauna un comportament inadecvat faţă de concurenţii electorali, însă de aceasta dată PCRM a depăşit orice limite admisibile. Discursul public obraznic al lui Voronin şi insinuările sale aberante direcţionate împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană impune necesitatea de a analiza modul în care el însuşi a condus ţara timp de 9 ani.

Cazuri de contrabandă, omoruri, delapidări de fonduri bugetare, extorsiune, atacuri de tip raider şi corupţia omniprezentă – despre aceste cazuri de încălcare flagrantă a legii s-a scris de nenumărate ori în diferire surse mass-media.

Ajuns la guvernare, urmărind scopul propriei sale îmbogăţiri, Vladimir Voronin a exclus din lista obiectivelor supuse privatizării următoarele întreprinderi de mare rentabilitate: „Moldtelecom”, Combinatul de Tutun Chişinău, „Franzeluţa”, întreprinderile vinicole şi fabricile de vinuri şi divin „Mileştii Mici”, „Cricova”, „Aroma”, precum şi Banca de Economii şi „Moldovagaz”. La conducerea tuturor acestor întreprinderi au fost numiţi tovarăşii fiului lui Vladimir Voronin, Oleg Voronin. În consecinţă, timp de 8 ani, aceste întreprinderi au lucrat practic pentru familia Voronin, care încasa cea mai mare parte a profitului. Companiile lui Oleg Voronin Transline, Metal Market, Moldconstruct Market, Glorinal au devenit monopoliste în diferite sectoare ale economiei, instituind prin intermediul unor scheme criminale controlul asupra fluxurilor financiare.

Una din particularităţile conducerii Voronin a fost şi relaţiile strânse ale lui O. Voronin cu lumea interlopă. Atunci când familia Voronin avea nevoie să se descotorosească de oameni incomozi în afaceri, cum a fost în cazul lui P. Dimitrov şi P. Sarî, se recurgea la relaţii din lumea criminală.

Multiplele scheme de tip raider de acaparare a întreprinderilor de înaltă rentabilitate au devenit un lucru obişnuit pentru Voronin şi acoliţii săi. Extorcarea sumelor mari de bani de la oamenii de afaceri sub masca filantropiei au devenit în timpul conducerii Voronin-PCRM sistematice şi această „impozitare informală” se ridica la cifra de 450 de milioane de lei anual.

Minţirea cetăţenilor ţării, precum şi a comunităţii internaţionale, a devenit şi ea sistematică în timpul conducerii Voronin. Numeroasele provocări direcţionate împotriva oponenţilor politici la fel au devenit o tristă regulă pentru regimul Voronin.

În anul 2009 cetăţenii ţării au reuşit să înlăture regimul Voronin de la putere, refuzând să mai acorde încredere lui Voronin şi PCRM. În rezultat la guvernare au venit forţele democratice. Această victorie a forţelor democratice se datorează faptului că pe parcursul a mai bine de 8 ani partidul politic „Alianţa Moldova Noastră” a opus rezistenţă pe multiple planuri dictaturii lui Voronin. Anume „Alianţa Moldova Noastră” a luat asupra sa toate loviturile majore ale regimului retrograd Voronin, începând cu atacurile masive în media până la cazurile penale fabricate împotriva liderului formaţiunii Serafim Urecheanu.

Astăzi fiecare cetăţean al Republicii Moldova trebuie să conştientizeze că de alegerea sa depinde viitorul ţării – fie că vom merge pe calea dezvoltării ţării spre democraţie, cu perspectiva aderării la Uniunea Europeană, fie alegem mişcarea îndărăt şi întoarcerea la „Proiectul Moldovenesc” –regimul sufocant Voronin şi degradarea statului şi a societăţii.

Varianta integrală în limbile română şi rusă a analizei-investigaţie
„Proiectul Moldovenesc” –  8 ani de aflare la guvernare a PCRM şi a lui V. Voronin” poate fi accesată la http://info-prim.md/?a=14&id=1429

Preşedintele Asociaţiei „Pro Europa”
Boris Asarov

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.