Proiectul „Livada Moldovei”, la etapa de lansare

Proiectul „Livada Moldovei”, în cadrul căruia se propune modernizarea lanţului valoric al sectorului horticol, urmează să fie lansat în decurs de aproximativ o lună. În acest sens Banca Europeană pentru Investiţii acordă un credit în valoare de 120 de milioane de euro, pentru a pune la dispoziţia producătorilor şi procesatorilor de fructe mai multe instrumente de finanţare, transmite IPN.

„Se are în vedere producţia şi procesare fructelor, pomuşoarelor, nucilor. Pentru întreprinderile din sectorul horticol proiectul va pune la dispoziţie mai multe instrumente de finanţare. Va fi şi o componentă de leasing, similară celei lansate în cadrul Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol „Filiera Vinului”. De asemenea, vom încerca să negociem alocarea unei anumite sume din acest credit pentru procurarea fructelor”, susţine directorul executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol, Iurie Brumărel.

Cele 120 de milioane de euro, sunt oferite Republicii Moldova pentru o perioadă de 12 ani. Pentru producătorii de fructe împrumuturile vor fi oferite pe 10 ani cu o perioadă de graţie de 4 ani. „În prezent pentru producătorii şi procesatorii de fructe se organizează instruiri, ca ei să înţeleagă instrumentele de creditare, de care vor putea beneficia. Se elaborează şi un manual de creditare”, a notat Iurie Brumărel.

Iurie Brumărel a mai spus că acest proiect important urmează să fie lansat în luna martie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.