Proiectul de modificare a Constituției privind sistemul judecătoresc poate fi adoptat, CC

Curtea Constituțională a emis avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, în ceea ce ține de amendamentele care vizează sistemul judecătoresc. Curtea a statuat că proiectul de lege respectă condițiile de revizuire și poate fi prezentat Parlamentului spre examinare. Acesta poate fi adoptat, însă nu mai devreme de șase luni de la data prezentării inițiativei, transmite IPN.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că sesizarea a fost depusă pe 1 octombrie 2020 de către Guvern. Ca urmare, s-a constatat că inițiativa de revizuire a Constituției corespunde procedurii stabilite de prevederile constituționale, precum și limitelor temporale de revizuire, stabilite de Constituție.

Avizul Curții Constituționale este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. Judecătorul CC Sergiu Țurcan a formulat o opinie separată asupra avizului.

Anterior, Curtea a dat aviz negativ pentru proiectul de modificare a Constituției. Ca urmare, Guvernul a aprobat, pe 30 septembrie, un nou proiect. Potrivit acestuia, urmează să fie exclus termenul inițial de cinci ani la numirea judecătorilor. Totodată, în Constituție ar urma să se regăsească și prevederea că președintele țării poate refuza o singură dată candidatura înaintată de Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul mai prevede că CSM va fi format din 12 membri: șase judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, care vor reprezenta toate nivelurile instanțelor judecătorești, și șase persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, cu experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.