Proiectul de lege privind votul uninominal a fost înregistrat în Parlament

Inițiativa legislativă care prevede trecerea la un sistem electoral prin vot majoritar pe circumscripții uninominale a fost înregistrată în Parlament. Proiectul de lege prevede modificări şi completări la Codul Electoral şi la Legea despre statutul deputatului. Documentul va fi trimis spre expertiză Comisiei de la Veneţia. Totodată, va fi supus dezbaterilor publice. Anunţul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Andrian Candu a spus că proiectul nu va fi propus spre vot în plenul Parlamentului fără o expertiză a Comisiei de la Veneţia şi fără dezbateri publice cu toată societate. Proiectul de lege vine să modifice sistemul electoral al Republicii Moldova în cazul alegerilor parlamentare. Se propune trecerea de la un sistem electoral cu reprezentare proporțională pe liste de partid la un sistem prin vot majoritar pe circumscripții uninominale. În prezent, cei 101 de deputați se aleg în bază de liste de partid, într-o singură circumscripţie naţională. Potrivit proiectului nou, urmează să fie constituite 101 circumscripții electorale, respectiv câte un deputat va fi ales din fiecare circumscripție.

În diasporă circumscripțiile vor fi deschise în baza informațiilor despre repartizarea teritorială şi numărul cetățenilor moldoveni aflaţi peste hotare. Totodată, se propune constituirea circumscripțiilor în stânga Nistrului, însă, potrivit lui Andrian Candu, alegeri parlamentare în stânga Nistrului nu vor fi organizate cât timp nu vor fi asigurate şi respectate toate normele legislative şi de drept în domeniul electoral.

Andrian Candu a spus că de validarea sau retragerea mandatului vor fi responsabile Comisia Electorală Centrală şi Curtea Constituţională. Deputatul ales nu va putea fi revocat din funcţie în primul şi ultimul an de activitate. Revocarea mandatului de deputat se va face prin referendum local în circumscripția care l-a ales, dacă acest lucru este solicitat de 50% din votanții deputatului, plus unul.

Pentru a putea înainta candidatura este nevoie de nu mai puţin de o mie de semnături şi nu mai mult de două mii de semnături. Totodată candidaţii vor trebui să depună un set de acte, printre care şi cazierul de integritate.

 

  • andrian candu despre proiect.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.