Proiect de lege pentru protecția bunurilor statului de investiții dubioase

Partidul Acțiune și Solidaritate vine cu o inițiativă legislativă care să asigure că bunurile și obiectele de importanță pentru securitatea statului „nu vor ajunge în mâinile unor oligarhi”. Una dintre prevederile proiectului este că statul va putea să intervină în cazul în care un agent economic privat dorește să transmită drepturile de concesionar altuia, transmite IPN.

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că este vorba despre un proiect de lege care să modifice cadrul legal astfel încât întreprinderile, obiectele, domeniile de importanță strategică pentru Republica Moldova să fie protejate de investiții dubioase. „Mă refer în special la obiective cum ar fi Aeroportul Internațional Chișinău, mă refer la Moldtelecom, mă refer la protecția și stocarea datelor, la transportul feroviar și multe alte obiecte de importanță națională și care sunt importante pentru securitatea Republicii Moldova, unele dintre care am văzut că au ajuns de-a lungul timpului pe mâna unor oameni dubioși, anonimi”, a spus Maia Sandu într-o conferință de presă.

Potrivit ei, reglementările propuse ar preveni tranzacții precum cele care au avut loc în cazul Aeroportului Internațional Chișinău, companiei Air Moldova și în cazul altor întreprinderi.

Deputatul Sergiu Litvinenco a menționat că proiectul prevede definirea domeniilor strategice și de importanță pentru securitatea statelor. De asemenea, inițiativa prevede interdicții exprese pentru companiile offshore de a participa în procesul de privatizare a bunurilor publice dacă acestea sunt de importanță pentru securitatea națională. Proiectul mai prevede interdicții pentru cei implicați anterior în cazuri de corupție.

Proiectul de lege urmează să fie supus consultărilor publice, apoi va fi înregistrat în Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.