Programul „Startup pentru tineri și migranți” mobilizează tinerii să devină antreprenori și să rămână în Moldova, declarație

Programul municipal pilot pentru inițierea afacerilor „Startup pentru tineri și migranți” mobilizează tinerii să devină antreprenori și să rămână în Republica Moldova. De această părere este directorul companiei de consultanță „ProConsulting” și co-autor al programului, Anatolie Palade. „Este important ca orice antreprenor, atunci când inițiază un program, să aibă o contribuție proprie... Acest program vine să inițieze conceptul de susținere a antreprenoriatului de către municipalitate, iar orice dezvoltare economică, ca și efect, este crearea locurilor de muncă. Avem așteptări economice și sociale.” Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Programul municipal pilot „Startup pentru Tineri și Migranți”: argumente pro și contra implementării și extinderii”, organizată de Agenția de presă IPN.

Co-autorul proiectului a menționat că programul se focusează pe susținerea afacerilor inovative, inclusiv tehnologii informaționale, precizând că „tinerii
sunt axați în acest domeniu și la aceste afaceri rata de creștere în primii ani este foarte rapidă”. „Sigur că am dori să fie mai multe afaceri în domeniul de producere, tot ce se referă la procesare, industria ușoară, inclusiv electromecanică. Ca domenii, vom pune accentul pe sectorul inovațional, sectorul de producere și prestări de servicii. Am adăugat chiar și agricultura, oferindu-le oportunitatea tinerilor din suburbii să refacă agricultura și procesarea”, a spus el.

Potrivit lui Anatolie Palade, Programul are două categorii de criterii, inclusiv criterii de eligibilitate, precum criteriile de selecție de care se va ghida comisia de evaluare pentru selectarea dosarelor. Pentru fiecare categorie de beneficiari s-au elaborat criterii de eligibilitate separat. Contribuția beneficiarului va constitui minimum 30% din valoarea proiectului investițional care poate atinge cota de 20 de mii de lei. Persoana trebuie să prezinte confirmarea unui extras de la bancă a contribuției proprii. Pe urmă ea va prezinta un plan de afaceri care să demonstreze ideea, viabilitatea, inclusiv cea financiară. Beneficiarul trebuie să dețină un certificat de instruire în domeniul antreprenoriatului sau diploma de studii superioare economice sau juridice. „Tinerii vor prezenta trei oferte atunci când intenționează să procure un echipament. Antreprenorul trebuie să cunoască deja ce vrea să procure, de unde, ca să înțeleagă valoarea echipamentelor”, a afirmat Anatolie Palade.

Migranții care vor să participe în acest program trebuie să confirme statutul său de migrant printr-un contract de muncă, demonstrând veniturile încasate în baza acestui contract. Dacă va aplica o rudă a acestuia de gradul întâi, este nevoie de confirmarea gradului de rudenie. Aceasta de asemenea trebuie să se încadreze în vârsta cuprinsă între18 – 40 ani. 

Tinerii investitori care solicită recuperarea plăților la dobânzi, trebuie adițional să demonstreze că au un contract de credit investițional activ, să prezinte de la o bancă un certificat prin care aceasta confirmă că s-au făcut plăți la dobânzi, inclusiv este nevoie de a demonstra investiția efectuată. La categoria de tineri investitori refugiați există doar un singur criteriu adițional. Aceștia trebuie să dețină o întreprindere mixtă împreună cu un rezident al mun. Chișinău.

Anatolie Palade a remarcat că la etapa inițială va fi alocat un fond de 10 milioane care „va fi asimilat foarte rapid”, iar ulterior Primăria își propune să identifice și alte surse, inclusiv planifică să facă o invitație către parteneri de dezvoltare pentru a susține acest program. „Totuși, antreprenorul trebuie să vină cu o contribuție financiară proprie, ca să demonstreze interesul. Vrem să fim siguri că această afacere va avea continuitate”, a subliniat directorul companiei de consultanță „ProConsulting”.

„Orice program, dacă vorbim de startup-uri, are nevoie de suportul educațional și asistența post-investiții. Un startup necesită multă asistența post-investițională. Și atunci aici deja va fi un rol al Primăriei, ca să mobilizeze și alți parteneri care să vină cu acest suport. Noi (autorii programului) mergem cu etapa de lansare, dar ulterior Primăria deja va organiza o companie de colectare și sensibilizare a acestor parteneri”, a subliniat autorul programului.

Programul municipal pilot „Startup pentru tineri și migranți” a fost lansat la Chișinău acum o săptămână. Prin intermediul programului tinerii din Chișinău, inclusiv refugiați, vor putea accesa un grant de până la 200 de mii de lei pentru dezvoltarea afacerilor. Tinerilor care dețin deja o afacere și au realizat o investiție din resurse proprii sau din resurse creditare, li se vor compensa valoarea dobânzii pentru 24 de luni, în sumă de cel mult 100 de mii de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.