Profilul candidatului la funcția de primar al municipiului Bălți. Alexandr Petkov

Articolul face parte din ciclul IPN de prezentare a candidaților la funcția de primar al municipiului Bălți în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Partidul Politic „Partidul Nostru” l-a desemnat pe Alexandr Petkov în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie.

Alexandr Petkov este căsătorit, are doi copii, și este neafiliat politic.

Candidatul s-a născut la 27 noiembrie 1972, în raionul Cantemir. În 1989, a absolvit Școala medie nr. 2 din Cimișlia, în 1994 – Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, ulterior Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, Facultatea Științe Politice.

În 1996 a activat în calitate de consultant în cadrul Direcției Relații Externe a Aparatului Parlamentului Republicii Moldova. În 2000 a devenit șef al Centrului Informațional-analitic al Parlamentului. Din 2001 până în 2004, a ocupat funcția de director-adjunct al Direcției de planificare politică a Aparatului Președintelui Republicii Moldova, consilier al Președintelui Vladimir Voronin pe probleme de politică externă. Din 2004 până în 2006, a condus Centrul Informațional-analitic al Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. A deținut calitatea de membru al Comitetului Central al PCRM până în anul 2014. În perioada anilor 2010-2014, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Partidul Politic „Partidul Nostru” menționează într-o notă de presă remisă IPN că în perioada în care Vladimir Plahotniuc distrugea și cumpăra singura forță de opoziție din țară – Partidul Comuniștilor, Alexandr Petkov a fost unul dintre puținii deputați care a respins toate tentativele acestuia de a-l „cumpăra”. Din acest motiv a fost ulterior exclus din PCRM.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de 640,70 euro, sursa venitului fiind corporația Google LLC și 154 483 de lei – salariul soției, sursa venitului fiind Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”. Are moștenire de 48 600 de euro și a mai indicat două donații în valoare totală de 115 961 de lei. Deputatul mai indică 80 000 de lei venit obținut din vinderea unui autoturism. Deține un apartament (în abitație) cu o suprafață de 93,60 metri pătrați, dobândit în 2014, în valoare de 357 723 de lei, și un autoturism. Are 100% cotă-parte în OMG-Media Grup SRL, 1/3 în AO Karitas-Plus, AO Moldova Liberă, 20% în SRL Bagsan-Tur.

Alexandr Petkov consideră că municipiul Bălți trebuie să devină un oraș confortabil și sigur pentru toate vârstele. Candidatul împreună cu echipa optează pentru modernizarea orașului. Bălți are nevoie de un salt, doar astfel ar putea fi restabilită încrederea orășenilor în viitor și ar putea să fie atrase investiții.  Candidatul se angajează, împreună cu echipa, să îmbunătățească iluminatul stradal, să construiască capital drumuri, trotuare. Finalizarea construcției străzii Kievskaia și a porțiunii de drum de la Râuțel până la unitatea militară sunt la fel scopuri trasate de Alexandr Petkov.

Conform tragerii la sorți, Alexandr Petkov a fost înscris preliminar cu numărul 13 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.