Profesorul Emil Ceban a fost ales rector al USMF „Nicolae Testemițanu”

Comunicat de presă

Profesorul Emil Ceban, doctor habilitat în științe medicale, este noul rector ales de către comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Domnia Sa a obținut mandatul pentru următorii 5 ani, ca rezultat al desfășurării primului tur al scrutinului din 2 octombrie 2019, fiind votat de 541 de electori, ceea ce constituie 61,76% din numărul total al participanților la procesul de alegere.

Potrivit Raportului Comisiei tehnice de organizare a alegerilor rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, prezentat Consiliului pentru dezvoltare strategică instituțională (CDSI) de către președintele Comisiei Eugen Tcaciuc, la scrutin au participat 876 de electori din numărul total de 957 de alegători incluși în Lista electorală de bază, ceea ce depășește 2/3 din numărul total al electoratului academic. Astfel, rata de participare la alegerile rectorului a fost de 91,5%. Studenții și-au exercitat dreptul de vot în proporție de 90,7 la sută.

Cei șapte concurenți electorali au acumulat un număr de voturi, după cum urmează: Emil Ceban - 541, Mihail Gavriliuc - 145, Evghenii Guțu - 60, Olga Tagadiuc - 57, Ghenadie Curocichin - 26, Grigore Zapuhlîh - 21, Anatolie Vișnevschi - 19. Numărul de voturi valabile exprimate constituie 869, iar 7 buletine de vot au fost declarate nevalabile. Menționăm că în Lista electorală suplimentară nu a fost înregistrat niciun alegător. Întregul proces de alegere a rectorului a fost monitorizat de 6 observatori.

Ca rezultat al audierii Raportului Comisiei și în baza Procesului-verbal privind rezultatele numărării voturilor din 2 octombrie 2019, Consiliul pentru dezvoltare strategică instituțională, prin Decizia nr. 7 din 2.10.2019, a validat procesul electoral și a constatat alegerea rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” în urma rezultatelor primului tur de scrutin.

Consiliul l-a declarat rector ales pe dl Emil Ceban, pentru care au votat 61,76% din numărul de alegători participanți la votare.

În următoarele două zile, președintele CDSI va comunica Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale despre rezultatele alegerii rectorului Universității și va transmite autorității fondatoare: Decizia CDSI de constatare a rezultatelor procesului de alegere a rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”; Procesul-verbal privind rezultatele numărării voturilor din 2 octombrie 2019 și dosarul dlui Emil Ceban - rector ales de către comunitatea universitară cu drept de vot.

Noul rector urmează a fi confirmat în post, în baza rezultatelor alegerilor, prin ordinul Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, în termen de cel mult 3 luni.

Reamintim că concursul la postul de rector a fost lansat în data de 8 august 2019, de către CDSI, care, după expirarea perioadei de depunere a dosarelor, i-a declarat eligibili pe toți cei șapte candidați electorali înscriși în cursă.

Potrivit Regulamentului privind modul de alegere a rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, învingător este declarat candidatul care a obținut majoritatea simplă a voturilor (50%+1), în condițiile participării la vot a unui număr de electori de cel puțin 2/3 din numărul electoratului academic cu drept de vot.


Departamentul Comunicare și Relații Publice
IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie
”Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova

relatiipublice@usmf.md
Tel.:022 205 235, 022 205 367
GSM: 79 087 267
Fax: 022 242 411

www.usmf.md
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.