Procurorul general este atacat pentru a slăbi Procuratura, opinie

Comentatorul politic Victor Gurău consideră că actuala guvernare face un atac asupra procurorului general pentru a diminua capacitatea instituțională a Procuraturii. În opinia lui, politicul întotdeauna este ghidat de scoruri strategice care nu se declară, nu sunt cunoscute de simplii cetățeni, iar pentru atingerea acestora este nevoie de „campanii revanșarde pentru a sustrage atenția opiniei publice de la probleme mai mari”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

În opinia lui, actualmente în Republica Moldova domnește factorul puterii politice. „Adică cel care este la putere are un impact negativ asupra tuturor celorlalte instituții ale statului. Deoarece, acest politic este în incapacitate, pragmatic și procedural, să schimbe lucrurile spre bine”, a afirmat Victor Gurău.

Avocatul Victor Panțâru susține că pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general este o chestiune delicată, dar nu imposibilă. Potrivit lui, până a fi ridicată imunitatea fostului premier Vlad Filat și până a fi pus sub învinuire, lumea nu concepea o astfel de derulare a evenimentelor. „Iată că este posibil. Nu exclud că este posibil și în cazul procurorului general, dar diferența dintre Vlad Filat și procurorul general este că cel din urmă se bucură de anumite garanții care ar trebui să fie respectate și cei care fac aceste demersuri să fie foarte atenți, în primul rând, la procedură, să fie atenți cu cine pornesc la acest drum destul de anevoios și responsabil, fiindcă, dacă vor avea anumite scăpări pe parcursul acestui proces, cu siguranță aceste scăpări vor lovi tot pe cei care au inițiat aceste proceduri”, susține juristul.

Parlamentul Republicii Moldova se va convoca marți, 9 iulie, în ședință pentru a iniția procedura de demitere a procurorului general, Eduard Harunjen. Despre aceasta a scris, pe pagina de Facebook, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon,

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.