Procurorii au renunțat la învinuirea adusă ex-deputatului Iurie Bolboceanu

Procurorii au renunțat la învinuirea de „trădare de Patrie”, adusă în anul 2017, fostului deputat Iurie Bolboceanu și au solicitat achitarea lui. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță că a prezentat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, poziția de renunțare, iar magistrații urmează să se pronunțe pe 16 octombrie, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Generale, respectiva cauză penală face parte din lista celor 38 de dosare care se prezumă a fi politice și care sunt reevaluate de către un grup de procurori. Emiterea listei în cauză și a dispoziției de reevaluare a survenit ca urmare a Declarațiilor și Raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.

Iurie Bolboceanu a fost supus măsurilor speciale de investigație și reținut pe 17 martie 2017, de către PCCOCS. În luna martie 2018, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie. Iurie Bolboceanu a fost acuzat de faptul că, fiind racolat de către ofițerii Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, a cules și a transmis informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

El s-a aflat în detenție doi ani și trei luni, până când Curtea de Apel Chișinău a dispus reexaminarea dosarului. La faza de cercetare a probelor în instanța de judecată, PCCOCS a ajuns la concluzia că fapta ce i-a fost incriminată lui Iurie Bolboceanu nu întrunește elementele infracțiunii și și-a retras învinuirea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.