Procurorii au contestat sentința de achitare a ex-premierului Filat

Procuratura Anticorupție a contestat sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai, prin care fostul premier Vlad Filat a fost achitat. Acuzatorii de stat cer la Curtea de Apel Chișinău casarea hotărârii instanței de fond și recunoașterea vinovăției ex-premierului în dosarul de spălare de bani, transmite IPN.

În recursul său, procurorii cer ca fostului premier să-i fie stabilită o pedeapsă de 7 ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 milioane de lei, contravaloarea banilor care au constituit obiectul spălării banilor. Potrivit lor, această acțiune este vitală pentru asigurarea aplicării legii și pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția socială sau de influența politică.

Procuratura Anticorupție remarcă discrepanțe semnificative între concluziile instanței de judecată și fundamentările aduse de aceasta. Deși sentința de achitare a inculpatului Vladimir Filat a fost motivată prin absența elementelor infracțiunii incriminate, instanța de judecată a emis concluzii contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale.

„În analiza instanței asupra laturii obiective a presupusei infracțiuni, s-a evidențiat o interpretare neconvențională și greșită a prevederilor legale, cu referire la necesitatea demonstrării întoarcerii în posesia inculpatului a bunurilor provenite din activități infracționale. Această interpretare a fost fundamentată pe presupuneri nejustificate și speculații care contravin atât legislației naționale, cât și tratatelor internaționale și practicii judiciare”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit PA, instanța de judecată nu a reușit să ofere o justificare logică pentru aceste concluzii divergente. Astfel, în opinia acuzatorilor de stat, este necesară o revizuire atentă a deciziei instanței și o corectare a erorilor evidente în interpretarea și aplicarea legii. Totodată, procurorii susțin că instanța de judecată în cadrul examinării prezentei cauze penale s-a manifestat vădit în defavoarea poziției acuzatorului de stat, a lezat drepturile acuzării de a administra probele pe care le consideră ca fiind relevante acuzațiilor aduse, în repetate rânduri a respins demersurile acuzatorului de stat și în acest mod a refuzat audierea martorilor acuzării.

Această cauză penală a fost pornită în august 2015, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unei autosesizări. Potrivit materialelor, Vlad Filat, în perioada anului 2013, deținând funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat, fiind persoană publică, cunoscând că prin intermediul lui Ion Rusu, cu care era în relații de afinitate, deține mijloace financiare dobândite prin acțiuni de corupție din Banca de Economii în sumă totală de aproape 13 milioane de lei, a convertit și a transferat mijloacele financiare, prin intermediul companiilor gestionate de către persoana interpusă Ion Rusu, pe contul companiei nerezidente Greenberg Quinlan Rosner Research LTD, pentru achitarea serviciilor de consultanță electorală a campaniei din 2013, prestate în beneficiul PLDM.

Judecarea cauzei a durat mai bine de 5 ani, inculpatul nerecunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate. Pe 7 mai, Vlad Filat a fost achitat în dosarul intentat pentru spălare de bani. Decizia a fost pronunțată pe 7 mai, de către Judecătoria Chișinău, completul de judecată menționând că „fapta nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.