Procuratura Generală vine cu precizări privind investigarea fraudelor bancare

În cadrul cauzelor penale instrumentate de către Procuratura Anticorupţie pe subiectul fraudelor bancare au fost create grupuri de urmărire penală formate din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţii de la Centrul Naţional Anticorupţie. Procuratura Generală informează că face aceste precizări urmare a unor declaraţii eronate sau speculative lansate ultimul timp în spaţiul public, al căror scop este discreditarea investigaţiilor în curs de desfăşurare ce au ca obiect identificarea şi tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate în devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova, transmite IPN.

Ţinând cont de caracterul transfrontalier al fraudei bancare investigate, s-a impus necesitatea colaborării interstatale în domeniul asistenţei juridice internaţionale în materie penală, în acest sens fiind expediate cereri de comisii rogatorii la adresa autorităţilor competente din alte state, precum Letonia, Statele Unite ale Americii, Ucraina şi altele. În cadrul executării comisiilor rogatorii expediate, cu concursul reprezentanţilor Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din Letonia, FBI şi Departamentului de Justiţie a SUA, au fost obţinute informaţii relevante care au permis avansarea semnificativă a anchetei şi ca urmare, deferirea justiţiei a unei cauze penale precum şi finalizarea, în termene proxime, a urmăririi penale pe celelalte cauze penale aflate în procedură.

Procuratura Generală subliniază că un factor important care a permis administrarea probatoriului pe caz în termene restrânse îl reprezintă şi colaborarea Procuraturii anticorupţie cu reprezentanţii companiei KROLL.

Procuratura face un apel către toţi cei care deţin informaţii relevante pe acest caz, să manifeste responsabilitate şi să respecte legea, să se prezinte în faţa procurorilor, să răspundă complet la întrebările lor, astfel încât datele prezentate să poată contribui la buna desfăşurare a anchetei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.