Procuratura Generală s-a autosesizat privind acuzațiile de omor aduse lui Alexandru Jizdan

Procuratura Generală s-a autosesizat în privința apelului public făcut astăzi de activistul Gheorghe Petic, pe o rețea de socializare, cu privire la implicarea politicianului Alexandru Jizdan, fost ministru de interne, într-o crimă comisă în anul 2000. „Procurorul general urmează să desemneze un procuror care va efectua investigația. Gheorge Petic urmează să fie invitat”, a declarat pentru IPN procurorul Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media.

În apelul său public către Procuratura Generală, Gheorge Petic a specificat că „la 9 februarie, anul 2000, între ora 19.00-20.00, în ograda unui cetățean din Stăuceni, fiind ascunși în garaj, fostul ministru al afacerilor interne, Alexandru Jizdan , împreună cu Ion Țurcan și alți polițiști din fosta Direcție Misiuni Speciale, transformata în Direcția Nr. 5, au deschis mișelește foc direct, la lichidare, asupra mai multor sportivi (Zahar, Paşa, Radu), care veniseră să încaseze de la acest cetățean o pretinsă datorie de 2000 dolari, datorie de la vinderea unei mașini de marca Audi. Toți cei 4 sportivi au fost râniți, primind câte 3-4 gloanțe în picioare și în spate, dar încă erau vii. După care, Alexandru Jizdan, împreună cu Ion Țurcan, le-au tras câte un glonț în cap și în inimă, curmându-le viața”.

Gheorghe Petic a menționat că „folosindu-se de instabilitatea politică, dosarul a fost închis atunci rapid. Unul din cei aflați la fata locului a reușit să scape viu prin faptul ca gloanțele destinate lui au nimerit în poarta după care s-a ascuns. De atunci, acest cetățean a tot a fost vânat de ortacii lui Jizdan și Damir prin Franța, unde a fost nevoit să se ascundă”. „După 5 ani de căutare, am putut sa-l găsesc pe acest cetățean, aflat în Franța, și sa-l încurajez să vorbească”, menționează activistul.

Gheorghe Petic asigură procurorii că martorul respectiv „vrea să vorbească despre acel caz”, dar solicită garantarea securității și libertății. „În 20 de ani de la acest caz, acei polițiști care au tras împreună cu Jizdan și Țurcan, au murit in circumstanțe stranii. Vladimir Plahotniuc l-a ținut în legătoare scurtă pe Alexandru Jizdan cu această crimă”, a mai spus Gheorghe Petic.

Contactat de IPN, Alexandru Jizdan, a spus că nu va comenta aceste declarații. „N-am omorât pe nimeni”, a adăugat fostul ministru.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.