Procuratura Generală este sesizată în legătură cu trei locotenenți-colonei în rezervă

Reprezentanții unui partid politic și mai multor organizații obștești cer organelor abilitate , în special Procuraturii Generale, să investigheze situația în care trei locotenenți-colonei în rezervă din Republica Moldova au primit gradul de general în cadrul unei organizații străine.

Într-o conferință de presă la IPN, liderul Partidului Politic Partidul Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a comunicat că pe rețelele de socializare, încă în perioada sărbătorilor de iarnă, pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii în care apar coloneii în rezervă Vasile Severin, Andrei Vataman și Mihail Garabovschii , cu însemnele de grad pentru general. Vasile Costiuc spune că cei trei „au luptat cu arma în mână la Nistru, dar acum au jurat credință unei organizații străine, căzăcești”. Din datele acumulate, a constatat că organizația „este una a Federației Ruse, creată pentru a destabiliza situația din Ucraina”.

Vasile Costiuc a cerut MAI, SIS și Procuraturii Generale să cerceteze situația. „Care este misiunea acestor domni pe teritoroiul Republicii Moldova? Ce pregătesc ei de fapt? Pregătesc trupe căzăcești pentru a lupta eventual într-un război din partea Federației Ruse?”, a întrebat retoric Vasile Costiuc.

Președintele Asociației Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina, Anatolie Caraman, spune că îi cunoaște personal pe acei ofițeri în rezervă care au trecut de partea inamicului. El spune că tentative de a crea formațiuni căzăcești pe teritoriul Republici Moldova au mai fost, din 2010 încoace. Și chiar dacă se cunoaște despre acest lucru la nivel de stat,  nu se face nimic.

Anatol Petrici, președintele Organizației Sirius, crede că situația este gravă și că  ambasadorii Ucrainei și Rusiei trebuie chemați pentru explicații. Anatolie Petrici se întreabă ce au făcut acești ofițeri de au ajuns generali în structuri militare străine.

Vasile Nastas, președintele Asociației Traco-Dacia, spune că rădăcinile acestor structuri trebuie cercetate mai profund, pentru că acei ofițeri au și subalterni împrăștiați în toată țara și sunt bine finanțați.

Cererea de investigare a cazului va fi depusă la Procuratura Generală.

  • Vasile Costiuc despre gradele de general
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.