Procuratura a luat o decizie în privința a 19 dosare din cele 38 pretinse a fi politice

Grupul de control și monitorizare instituit de Procuratura Generală s-a expus în privința a 19 din cele 38 de dosare care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice. Au fost clasate dosarele penale în privința Ludmilei Kozlovska, Valentin Eșanu, Nina Cereteu, Andrian Borș și David Davitean, pe capătul de acuzare vizând tentativa de omor al lui Gherman Gorbunțov și a fost revocată măsura preventivă, arestul preventiv, și clasat dosarul de căutare în privința avocatei Anei Ursachi, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, a fost emisă sentință de încetare a procesului penal în privința lui Valentin Eșanu, dosar deschis pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Urmare a renunțării procurorului la învinuire, au fost emise decizii de achitare în privința lui Iurie Bolboceanu, Alexei Alexeev, Valeriu Cucu și Valentin Eșanu (pentru samavolnicie și tulburare de posesie). Sentința de achitare a lui Sergiu Cebotari a fost apreciată ca fiind legală și nu a fost contestată de procurori. Procurorii au renunțat la învinuire și au solicitat achitarea lui Igor Borș.

Procuratura a deschis procedura de revizuire a procesului penal în privința Olgăi Punga și a inițiat procedura de suspendare a executării pedepsei. De asemenea, Procuratura a intervenit în favoarea condamnatului Arslan Safarmatov cu recurs în anulare, solicitând suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea în privința acestuia (combatant, cu grad de invaliditate), însă, prin decizia Curții Supreme de Justiție, recursul a fost respins. Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Buiucani examinează cererea acestuia de revizuire a dosarului penal.

S-a renunțat integral la învinuirile aduse anterior Domnicăi Manole și Dorin Munteanu, iar Gheorghe Balan și Victor Muntean au fost excluși din listă, numele lor nu figurează în vreo investigație aflată în gestiunea Procuraturii. Concomitent, în dosarele în privința lui Sergiu Cosovan și Oleg Gonța nu s-a confirmat caracterul politic.

Instanțele de judecată urmează să se pronunțe în curând și pe celelalte cauze penale, aflate pe rol. Deocamdată, soluții pe aceste dosare nu au fost adoptate, ședințele fiind amânate din cauza regimului special de activitate al instanțelor.

Printr-o dispoziție emisă de procurorul general în februarie anul curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete. S-a întâmplat după ce instituția a luat act de Raportul APCE și declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa procurorului general, din care rezulta o listă de dosare care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice. Avocaților persoanelor vizate  li s-a solicitat să prezinte în adresa procurorului general informații sintetizate, cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.