Procuratura a iniţiat 34 de dosare penale privind subvenţiile în agricultură

Procuratura Generală a depistat multiple încălcări în activitatea de susţinere financiară nerambursabilă a producătorilor agricoli autohtoni. Astfel, procurorii au iniţiat urmăriri penale în 34 cauze, transmite IPN, cu referire la un comunicat al Procuraturii.

Printre încălcările depistate se numără: falsificarea documentelor prezentate la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură; solicitarea subvenţilor pentru procurarea tehnicii noi, în fapt, anterior utilizate; prezentarea datelor denaturate privind investiţia efectuată; eliberarea de către autorităţi contrar procedurii a documentelor ce confirmă faptul efectuării investiţiei; ridicarea artificială a costului investiţiei, în scopul majorării valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

O parte dintre aceste dosare au fost deja deferite justiţiei.

Potrivit Procuraturii, s-au stabilit şi cazuri în care persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, folosindu-se de situaţia de serviciu, au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri de Guvern privind modul de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli.

În anii 2010 – 2013 au fost favorizaţi la obţinerea subvenţiilor doar solicitanţii care cumpărau sau vindeau tehnică agricolă prin intermediul proiectului 2-KR, aflaţi sub protecţia nemijlocită a unor persoane cu funcţii de demnitate publică, fiind astfel prejudiciat bugetul de stat cu mijloace financiare în proporţii deosebit de mari, se spune în comunicat.

Pe 6 noiembrie curent, Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul folosirii intenţionate de către persoane cu funcţii de demnitate publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, care a cauzat daune în proporţii deosebit de mari intereselor publice.

Procurorii au reacţionat în baza informaţiilor din mass-media, comunicatelor asociaţiilor cu profil agricol, diverselor sesizări şi petiţii privind alocarea ilegală a subvenţiilor pentru stimularea dezvoltării unor domenii în agricultură.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.