Procesul de vot a început într-o atmosferă calmă, dar marcat de nereguli.

12 decembrie 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Procesul de vot a început într-o atmosferă calmă, dar marcat de nereguli.

Asociația pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM) monitorizează alegerile pentru başcanul UTA „Gagauz Yeri”. În timp ce majoritatea secţiilor de votare din  UTA „Gagauz Yeri”şi-au început activitatea în mod regulamentar, observatorii  APCJM au semnalat mai multe nereguli la secţiile de votare din regiune. Atmosfera de la Comisia Electorală de la Comrat  este încordată. Deşi reprezentaţii  CEC-ului de la Comrat au anunţat într-o conferinţă de presă că până la această oră nu au fost înregistrate nereguli,  observatorii APCJM au semnalat  următoarele încălcări:

Secţia Nr.32 din Beşghioz s-a deschis cu întârziere, la ora 7.10.

Membrii biroului electoral al secţiei Nr.11 din Comrat au aplicat, din timp, pe toate buletinele de vot ştampila secţiei. Conform legislaţiei electorale din regiune ştampila se aplică la eliberarea buletinului de vot alegătorului.

În secţia Nr 25 din Vulcăneşti, până la ora 9.00 nu era energie electrică.

La secţiile Nr.9 din Comrat şi Nr.32 din Beşghioz, a fost încălcată procedura de sigilare a urnei de vot. Urna de vot a fost sigilată fără să fie introdus procesul-verbal.

În apropierea secţiei de votare Nr.59 din Ferapontievka alegătorilor li se oferă băuturi alcoolice.

Agitaţia electorală a continuat şi în ziua alegerilor. Astfel, în preajma secţiei de votare Nr.3 din Comrat a fost observat afişaj electoral. Presa afiliată Partidului Comuniştilor, în special postul TV NIT a transmis azi dimineaţă, în reluare, mesajul candidatului din partea PCRM, Irina Vlah.
 

APCJM a instruit 73 observatori, care  sunt  detaşaţi la fiecare secţie din UTA Gagauz Yeri, unde vor urmări procesul de votare şi vor efectua numărarea paralelă a voturilor. Experţi ai APCJM supraveghează mersul procesului electoral în regiunea găgăuză şi colectează date privind eventuale încălcări ale legislaţiei electorale, date care ulterior vor fi făcute publice

Proiectul de Observare a alegerilor Adunării Populare în UTA „Gagauz Yeri” este parte integră a programului de promovare a alegerilor libere şi corecte în Republica Moldova în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte-Coaliţia 2009. APCJM este susţinută în ideea de promovare a unor alegeri libere şi corecte în regiunea găgăuză de Fundaţia  Est Eupeană.

* Lista neregulilor nu este exhaustivă. Următorul comunicat al APCJM  va fi distribuit în jurul orei 19:00

Persoana de contact: Rima Placinta -Condratchi

E-mail:rplacinta@yahoo.com

Tel:(+373) 69569999

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.