Probe noi de mușamalizare de către procuratură și instanța de judecată a omorului cetățeanului Stoica Serghei


Comunicat de presă
 

Avocații Ion Mazur și Svetlana Mazur recent au preluat cazul omorului lui Serghei Stoica, care a avut loc la sfârșitul lunii mai 2019 în satul Vulcănești, raionul Nisporeni, fiind comis prin complicitate de către cinci persoane. Apărarea și clienta Olga Stoica, care este succesoarea părții vătămate, au susținut astăzi, 5 februarie 2020, o conferință de presă cu tema: „Probe noi de mușamalizare a omorului soțului Stoica Serghei de către procuratură și instanța de judecată”.

Cu mare regret, pe caz procuratura se face că nu vede complicitatea de omor a tuturor făptuitorilor, dar îi învinuiește pe patru din ei doar de acțiuni huliganice, cu toate că între ei anterior au existat conflicte personale și care au și stat la baza comiterii infracțiunii de omor. Respectiv, o fi în acțiunile lor și infracțiunea de huliganism, dar de ce nu sunt acuzați și de complicitatea la omor? Această este întrebarea principală la care clienta noastră nu poate găsi răspunsul, nici chiar de la procurorul general.

Inculpații, văzând că pot scăpa de pedeapsă cu un termen de probă simbolic, or, așa ar prevedea practica aplicării de către instanțele de judecată a sancțiunii pentru învinuirea adusă de procuror, au decis să recunoască în judecată unele aspecte din această învinuire de huliganism și anume „exprimarea cu cuvinte necenzurate”. Instanța de judecată, fără a respecta condițiile și rigorile impuse de lege, ilegal a dispus examinarea cauzei în procedura simplificată – unde se audiază doar inculpații și pedeapsa se reduce cu o treime – deși inculpații nu recunosc faptele invocate în rechizitoriu, ci numai, parțial, învinuirea formală înaintată de către procuror în acțiuni huliganice în sensul: „da, ne-am exprimat cu cuvinte necenzurate, dar nu am îmbrâncit și amenințat pe nimeni etc.”.

În consecință, drepturile succesoarei părții vătămate și copiilor minori sunt încălcate de către procuratura și, recent, de către instanța de judecată într-un mod foarte grav, încălcări ce vor sta la baza unei noi condamnări a statutului Republica Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, și anume art. 2 – dreptul la viață și art. 6 - dreptul la un proces echitabil, dacă procuratura și instanța de judecată nu vor întreprinde măsuri imediate de remediere. Dacă făptuitorii nu vor fi pedepsiți pentru infracțiunile comise, în consecință, aceștia vor fi absolviți și de răspunderea civilă care se exprimă în întreținerea a 4 copii minori până la vârsta de 18 ani.

În rechizitoriu sunt relatate mărturiile oamenilor care au fost prezenți la fața locului, au văzut și au auzit detalii importante din cele întâmplate pe acest caz. Bazându-se pe declarațiile martorilor, procuratura fără nici un dubiu urma să califice acțiunile tuturor inculpaților drept participare la infracțiunea de omor. Actualmente, cauza se examinează în Judecătoria Ungheni, cercetarea judecătorească s-a finalizat și urmează susținerile verbale. Ședința este fixată pentru 7 februarie, ora 10.00. Anterior, pe 30 decembrie 2019, avocații în interesele inculpaților au scris cerere de examinare a cauzei în procedură simplificată, contrar articolului 364/1 Cod de Procedură Penală care prevede expres că cererea este scrisă personal, ceea ce înseamnă că ei recunosc infracțiunea imputată și nu doresc să prezinte probe noi.

Instanța de judecată a admis examinarea cauzei în procedură simplificată și nu a concretizat, dacă inculpații recunosc săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu. Or, martorii oculari, partea vătămată, au relatat că între inculpați și victimă a existat un mic conflict, că, la inițiativa unuia dintre inculpați, toți ceilalți au căzut de acord și de comun acord au decis să meargă la domiciliul lui Stoica Serghei ca să-l omoare. Niciunul dintre ei nu a fost împotrivă, niciunul din ei nu s-a opus, ba dimpotrivă au urcat în automobil și au mers la domiciliul decedatului.

Olga Stoica, succesoarea victimei, a spus în cadrul conferinței de presă că a fost în audiență la procurorul general, care i-a spus că urmează să fie examinate acțiunile procurorilor în acest caz. După verificări, i s-a comunicat că învinuirea pentru huliganism în cazul celor patru este corespunzătoare, întrucât nu toți au venit să-l împuște pe soțul ei. Succesoarea își exprimă dezacordul cu poziția respectivă, bazându-se pe datele rechizitoriului care constată clar rolul activ al tuturor inculpaților în săvârșirea infracțiunii de omor. Olga Stoica a mai declarat că nu vrea decât să se facă dreptate, persoanele vinovate să fie trase la răspundere în conformitate cu legea și cu faptele săvârșite, astfel încât asemenea cazuri să nu mai aibă loc.

Avocații și succesoarea victimei solicită următoarele:

1. Instanța de judecată să respingă procedura simplificată în care inculpaților li se va putea stabili pedepse de la 2-4 ani pușcărie cu suspendare și să dispună rejudecarea cauzei în procedura generală.

2. Înaintarea de către procuror a unei noi învinuiri, prin care toți inculpații să fie învinuiți de omorul lui Stoica Serghei, tentativa de omor a Olgăi Stoica și infracțiunea de lăsare a victimei în primejdie.

Avocații Ion Mazur și Svetlana Mazur

------------

DIȘCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.