Prioritățile Ministerului de Finanțe au fost supuse dezbaterilor publice

Măsuri de combatere a corupției, îmbunătățirea politicilor fiscale și vamale, precum și ale celor bugetare și deblocarea relațiilor cu partenerii externi sunt prioritățile principale ale Ministerului de Finanțe, care fac parte din Planul de Acțiuni al Guvernului. Aceste priorități au fost supuse consultărilor publice desfășurate pe 8 august, transmite IPN.

„Documentul propus spre consultări va fi îmbunătățit și definitivat cu luarea în considerare a tuturor propunerilor”, a declarat Natalia Gavrilița, ministra de finanțe.

Măsurile de combatere a corupției care țin de Ministerul Finanțelor vizează supravegherea modului de utilizare a banilor publici, cu ajutorul Inspecției Financiare. „Rolul Inspecției Financiare trebuie să fie clarificat și consolidat. Trebuie să ne asigurăm că Inspecția Financiară este un organ integru, care să acționeze demn și să nu fie doar o bâtă în mâinile miniștrilor”, a spus ministra

Un alt rol al Ministerului Finanțelor în combaterea corupției este cel care ține de transparentizarea achizițiilor publice. „Este nevoie de elaborarea multor acte normative care vin să implementeze legea”, a declarat Natalia Gavrilița.

Ministra finanțelor a mai precizat că și-a propus să implementeze o politică fiscală care are accentul pe administrarea fiscală, astfel încât să fie stimulată concurența loială. „Un proiect de document în acest sens va fi discutat în lunile septembrie și octombrie, ca să putem merge cu el la Guvern și Parlament împreună cu bugetul, pentru că ar putea fi măsuri cu impact fiscal”, a spus ministra finanțelor.

Potrivit Nataliei Gavrilița, există anumite probleme în implementarea legii salarizării. „A fost adoptată în pripă și modificările care au avut loc în Parlament au produs anumite discrepanțe. Avem un moratoriu pe angajări noi, pe premii. În procesul bugetar, va trebui să luăm niște decizii în privința acestei legi”, a declarat Natalia Gavrilița.

Deblocarea asistenței externe și relațiile cu partenerii străini reprezintă o altă prioritate a Ministerului Finanțelor. „Avem un număr mare de proiecte de asistență externă, dar avem probleme cu absorbția fondurilor externe”, a declarat ministra. În context, ministra finanțelor a precizat că va fi creat un grup de lucru care să se ocupe de proiectele mari și care să monitorizeze implementarea acestora. „Vrem să ne asigurăm că banii pe care îi avem disponibili pentru dezvoltare să fie utilizați”, a spus Natalia Gavrilița.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.