logo

Votul în străinătate nu a răsturnat scorul, doar l-a subliniat


https://www.ipn.md/ro/votul-in-strainatate-nu-a-rasturnat-scorul-doar-l-8011_1083115.html

Chiar de ar fi câștigat mai puține mandate, Partidul Acțiune și Solidaritate ar fi obținut o majoritate absolută în Parlament la alegerile din 11 iulie și fără votul din diasporă. Despre acest lucru a menționat Igor Boțan, directorul executiv ADEPT, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

E adevărat că PAS a fost votat masiv în diasporă – în proporție de 86,23%, față de 2,46% cât a luat blocul comunist-socialist BeCS, potrivit datelor preliminare. Dar voturile obținute în interiorul țării de partidul pro-prezidențial ar fi fost oricum suficiente pentru „o guvernare stabilă”, a remarcat Igor Boțan. Asta, în contextul în care „sunt foarte multe speculații precum că votarea de peste hotare schimbă configurația politică în Parlament”. Mai exact, în hotarele țării, PAS a obținut 47,9%, BeCS – 30,6%, iar Partidul Șor – 6,6%.

O altă concluzie dedusă de Igor Boțan din rezultatele obținute în interiorul țării e că, „spre bucuria noastră, sociologia funcționează bine” în Republica Moldova. Potrivit directorului executiv ADEPT, 4 din 5 case de sondaje care au cercetat intențiile de vot în perioada ianuarie-iunie „au dat rezultate foarte aproape de final”, care „practic se așează în marja de eroare”. Potrivit lui Igor Boțan, e vorba de iData, Magenta, CBS-Research și [imas].

Acest lucru este valabil și pentru sondajele telefonice efectuate în perioada electorală. Din cauza ratelor mari de refuz (unii concurenți electorali și-au îndemnat direct susținătorii să nu răspundă la aceste sondaje), chiar și organizatorii aveau temeri față de cât de bine ele reflectă intențiile de vot. „Iată că s-a dovedit că aceste măsurări telefonice, în special în luna iunie, efectuate de CBS-Research împreună cu WatchDog și Institutul de Politici Publice, au fost de o calitate foarte, foarte bună”, a observat Igor Boțan.

Aceste și alte rezultate desfășurate privind alegerile din 11 iulie pot fi găsite pe alegeri.md, o „enciclopedie electorală” online îngrijită de ADEPT.