logo

Vladimir Voronin: Suntem gata să lucrăm la proiectul unei noi Constituții


https://www.ipn.md/ro/vladimir-voronin-suntem-gata-sa-lucram-la-proiectul-unei-7965_1083411.html

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor este gata să lucreze cu ceilalți deputați la proiectul unei noi Constituții a Republicii Moldova. În centrul politicii noastre întotdeauna se va afla omul”, a declarat deputatul Vladimir Voronin, de la tribuna Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit lui, din momentul în care a fost declarată independența țării au trecut 30 de ani, timp în care s-au schimbat multe. Au apărut noi fenomene, care nu puteau fi reflectate atunci în textul Constituției. În ultimii ani, Constituția a fost transformată în „servitoarea puterii”. „Sub presiunea regimului corupt, mafiot, Curtea Constituțională” a introdus în textul ei mai mult de 22 de modificări, neavând nici un drept să facă în acest lucru. Fiecare din modificări a fost un act de violență săvârșit asupra regimului constituțional și al statului.

„Dacă să apreciem situația din punct de vedere juridic, eu am fost ultimul președinte legitim al Republicii Moldova, deoarece la baza alegerii așa numiților președinți după 2009 se află hotărârea impusă de regimul oligarhic și adoptată de cinci membri ai Curții Constituționale”, a declarat Vladimir Voronin.

Crearea unei adunări constituționale, cu atragerea clasei politice, experților, va contribui la apropierea partidelor concurente și la elaborare unei formule care să stea la baza unui contract social – Constituția. Adoptarea unei noi legi fundamentale printr-un referendum național va fi o temelie pentru consolidarea societății. În opinia sa, acum deputații au posibilitatea de a introduce în Constituție parametrii sociali de bază ai dezvoltării umane, garanții clare inclusiv pentru locuitorii din regiunea transnistreană.

Vladimir Voronin a mai remarcat că, odată aleși de cetățeni, deputații sunt obligați să-i slujească. „După 12 ani de experimente inumane asupra oamenilor”, Moldova se află în fața unei crize sociale, economice, demografice, ecologice. Chiar acum, încă un grup de cetățeni care-și pierd speranța de a-și găsi un loc de muncă aici traversează frontiera de stat pentru a pleca peste hotare, a notat fostul șef de stat, spunând că statul nu poate să-i deziluzioneze pe oameni.

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor este gata să participe la elaborarea programelor menite să reanimeze producerea, industria, agricultura. Va vota proiect menite să elimine inechitatea socială și diferențierea socială. Este gata să lupte împreună împotriva catastrofei ecologice și demografice, a mai spus Vladimir Voronin.