logo

Vladimir Cebotari: Orice decret privind procurorul va fi ilegal


https://www.ipn.md/ro/vladimir-cebotari-orice-decret-privind-procurorul-va-fi-ilegal-7965_1066705.html

Orice decret care să-l privească pe procurorul general Eduard Harunjen va fi ilegal. Declarația aparține deputatului democrat Vladimir Cebotari. Parlamentarul s-a referit la un eventual decret pe care l-ar putea semna șeful statului prin care să-și înceteze activitatea Eduard Harunjen în actuala funcție. Declarația a fost făcută la postul TV canal 2, în contextul în care Parlamentul a inițiat ieri procedura de demitere a actualului procuror general, transmite IPN.

Deputatul democrat susține că un eventual decret al președintelui poate fi contestat atât la instanțele interne din Republica Moldova, cât și la Comisia de la Veneția, însă structura europeană poate emite doar decizie politică, de recomandare și nu va avea efecte juridice.

Comentatorul politic Vitali Catană susține că este limpede că se încalcă atât procedurile legale, cât și un principiu fundamental – principiul separării puterilor în stat. Potrivit lui, aici este o problemă pentru că majoritatea parlamentară intervine într-un mod arbitrar. Vitali Catană consideră că majoritatea parlamentară vrea să-și subordoneze justiția.